Джипита искат потребителската такса да скочи поне с 1 лев

Макар и символично заплащане трябва да има и за детските прегледи

114
потребителската такса

Лични лекари поискаха ръст на потребителската такса за преглед. Сега сумата е 2,90 лв. и не е променяна от 2012 г. Медици предложиха заплащане – макар и символично – да има и при децата, които сега са освободени от такова. Таксата преди години се определяше на база на процент от минималната тогава работна заплата от 290 лв. Според изчисления на медици, ако се следва този принцип, сега таксата трябва да възлиза на около 8 лв. Лекари обаче предлагат увеличението да не е толкова шоково, но цената да се вдигне поне с 1 лев.

Според лични лекари повишение дори с лев ще е символична, но важна стъпка. „Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет“, обясни д-р Николай Брънзалов пред Нова. По-високата такса ще повиши качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от джипитата нямат медицинска сестра.

Таксата от 2,90 лв. не покрива стойността на прегледа и остава за сметка на медика, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. „Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25 – 30 милиона прегледа, които ние регистрираме годишно, средната цена на преглед като стойност е 8 лв. Това е преди да бъдат платени данъци или осигуровки върху тази сума”, коментира доц. Любомиров Киров.

Той напомни, че прегледите за пенсионерите са 1 лв., а за деца и младежи до 18 години – безплатни. Друга голяма група пациенти също са освободени от нея. До 2025 г. близо 100% от личните лекари ще са над 50-годишни. Ако държавата не започне да финансира достатъчно и доболничната помощ, казват медици, ще сме изправени пред невиждан недостиг на джипита.

СПОДЕЛИ