Гвоздейков обеща въздушна линейка до юни

Две оферти – от Словакия и Белгия, са постъпили за хеликоптер под наем, който обаче ще бъде доставен, ако служебното правителство не закрие дружеството "Хели Мед Сървиз"

116
Гвоздейков

България може да има медицински хеликоптер през юни, а до 17 февруари ще бъде сключен договор с една от двете фирми, подали оферти за доставка на въздушна линейка под наем. Това обаче ще се случи, ако междувременно дружеството „Хели Мед Сървиз“ не бъде закрито, каквито намерения има служебното правителство. Това обяви на пресконференция директорът на „Хели Мед“ Георги Гвоздейков. Той уточни, че оферти са постъпили от Словакия и Белгия. Срокът на обществената поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ изтече на 16 януари. Наемът на въздушната линейка за година е около 1,7 млн. евро. „При най-добро стечение на обстоятелствата, спешна помощ по въздух с хеликоптера под наем ще може да се оказва в средата на тази година“, посочи Гвоздейков.

По думите му сега предстои сформиране на комисия, която ще оцени документите по допустимост, подадени от двете компании и ако има липсващи документи, ще се даде срок от пет дни да се набави пълната документация. След това ще се отворят техническите предложения и най-накрая ще се отворят ценовите предложения. Гвоздейков подчерта, че е издал заповед до 17 февруари да има избран изпълнител, но уточни, че сертифицирането на „България Хели Мед Сървиз“ като авиационен оператор не може да се осъществи до 17 февруари, тъй като документите се подават при наличие на въздухоплавателно средство и сключен договор.

Хеликоптерът под наем ще бъде оборудван, а спешна помощ с него ще се оказва в случаи на планинско спасяване. Все още не е уточнено къде ще бъде базиран хеликоптерът. По думите на Гвоздейков трябва да се обсъдят възможностите за кацане в близост до болниците, тъй като хеликоптерът ще може да каца на сертифицирани летателни площадки. В София има няколко такива и се подготвя процедура за сертифициране на допълнителни.

Припомняме, „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД беше създадено през август 2022 г. с цел извършване на дейност по спешна помощ с хеликоптер. Досега обаче и двете поръчки – за закупуване на 6 хеликоптера и наем на един, се провалиха. Преди няколко дни министърът на транспорта Христо Алексиев каза, че „редовното правителство, в последните си дни, създаде една структура, която не можа да проработи добре – „България Хели Мед Сървиз“. Това наложи ние да направим анализ и да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че по-ефективно тази дейност може да се изпълнява, ако бъде поверена на Държавния авиационен оператор“. Гвоздейков днес посочи, че няма постановление за закриване на дружеството. А междувременно от МЗ обявиха, че шестте въздушни линейки ще бъдат купени чрез процедура по пряко договаряне.

СПОДЕЛИ