Ваксината за възрастни срещу RSV на Moderna е с 84% ефективност

Респираторно синцитиалният вирус може да бъде фатален за малки деца и хора над 65 г.

336
ваксина

Компанията Moderna обяви, че нейната експериментална иРНК ваксина за респираторен синцитиален вирус (RSV) е 83,7 % ефективна за предотвратяване на поне два симптома – кашлица и висока температура, при хора на 60 и повече години, предаде Ройтерс и БТА. Данните са от късен етап на клинични изпитвания на препарата.

Болестта предизвиква симптоми, подобни на настинка, но може да бъде фатална за малки деца и по-възрастни пациенти. Тя води до около 14 000 смъртни случаи годишно при пациенти на възраст на и над 65 години.

Инфекцията се разпространи в САЩ и Европа тази есен заедно с грипа и COVID-19, но в момента няма ваксина срещу респираторен синцитиален вирус за възрастни хора. Компаниите Moderna, Pfizer и GSK се съревновават да пуснат на пазара първия препарат срещу заболяването. Pfizer и GSK подадоха пред регулаторните органи в САЩ заявления за одобрение в края на миналата година. Установено е, че ваксината на Pfizer е 66,7% ефективна срещу два или повече симптома, сочат данни от късен етап на клинични изпитвания.

От друга страна терапия с антитела, разработена от Sanofi и партньора й AstraZeneca“, получи разрешение за продажба от Европейската комисия. Тя е за превенция на респираторния синцитиален вирус при новородени и кърмачета. В момента се преглежда и от властите в САЩ.

От Moderna обявиха, че възнамеряват да представят ваксината си mRNA-1345 за регулаторно одобрение в световен мащаб през първата половина на 2023 г. Данните на компанията са от проучване, в което са участвали 37 000 души на и над 60-годишна възраст. Анализите са извършена, след като 64 доброволци са се заразили с респираторния синцитиален вирус .

СПОДЕЛИ