БЛС иска стимули за работещите в извънболничната помощ

Медиците се връщат на масата за преговори с касата по новия рамков договор

131
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Вариантът дадена медицинска дейност да стане привлекателна е чрез стимули и затова Българският лекарски съюз ще настоява за такива за лекарите и сестрите от извънболничната помощ. Това заяви в интервю за „Фокус“ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Както преди години, когато за първи път се въвеждаше тази система, тогавашното управление на държавата изплати и даде възможност на тези, които решат да работят като общопрактикуващи, да оборудват кабинети със солидни за тогавашното време суми, и осигури тогавашните 4200-4300 лични лекари за цялата страна, така и сегашното управление, който и да управлява държавата, ще трябва да вземе това политическо решение и да осигури стимули за лекарите и медицинските сестри да работят в системата на извънболничната помощ“, обясни той.

Д-р Маджаров изрази надежда, че политиката, започната миналата година, в която е даден превес на извънболничната помощ, ще бъде продължена. „Само така думите, че извънболничната помощ е приоритетна, получават своята пълнота. В противен случай преди това бяхме свидетели само на думи, колко е важно пирамидата да се обърне, как общопрактикуващи и специалисти от извънболничната помощ трябва да получат своето място, а в същото време винаги бюджетът на касата се гласуваше от парламента с превес за болнична помощ“, коментира шефът на БЛС.

„Сега сме готови с предложения, които да обсъждаме с експертите на НЗОК. Ние не сме спирали работа, в по-голямата си част от тях сме срещнали разбиране в неформални разговори, тъй като ние дълги години работим с тях, просто те имаха проблем със своето ръководство, което само имитираше преговори“, коментира още д-р Маджаров. Припомняме, по настояване на БЛС, парламентът почти единодушно реши да прекрати предсрочно мандата на управителя на касата проф. Петко Салчев.

Председателят на БЛС информира, че още утре ще се проведе среща между представители на съсловната организация и новото ръководство на НЗОК. „Предполагам, че ще направим реален график, с който да започнем преговори от следващата седмица. Задачата, която си поставяме ние, надявам се и касата да виждат по този начин графика, преди приемането на бюджета да сме готови с рамковия договор в текстовата част и да очакваме само бюджета на държавата, за да допълним НРД и с цените и обемите, съобразени с гласуваните средства от парламента, за да може веднага след това да се подпише този договор, ако е одобрен от двете страни, разбира се“, уточни д-р Иван Маджаров.

На кръгла маса в парламента от „Продължаваме промяната“ отговориха на искането на БЛС и предложиха общопрактикуващите лекари да получават диференцирано заплащане в зависимост от пътя, по който преминават пациентите, след като бъдат прегледани от тях – дали се лекуват в болница, от специалист или вкъщи. „Сумата да бъде по-голяма за успешно излекуваните болни, които не са стигнали до болница“, обясни председателят на здравната комисия и депутат от ПП доц. Антон Тонев. По думите му целта на промяната е да се стимулира извънболничното лечение, но без да се рискува качеството на медицинската грижа. Заплащането ще се извършва поне 30 дни след прегледа, за да има  достатъчно време за адекватна оценка на решението на личния лекар.

Освен това от ПП подкрепят предложението на НЗОК за електронна идентификация. Идеята е джипито да издава пластика на пациента, с която той чрез магнитно отчитане ще доказва присъствието си в кабинета на лекаря. „Това е стъпка към пълното премахване на хартията“, подчерта доц. Тонев.

Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров проблемът с недофинансирането на системата и диференцираното заплащане на семейните лекари може да бъде решен, ако средната стойност на извършения преглед стане поне 20 лв.

СПОДЕЛИ