Предупреждение: Възможна е връзка между двувалентната ваксина на Pfizer и инсулт

Това опасение за безопасността не е идентифицирано при адаптираната инжекция на Moderna, съобщиха от FDA и CDC

559
Pfizer

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предупредиха, че базата данни на CDC за ваксини е разкрила възможен проблем с безопасността, при който хората на 65 и повече години са по-склонни да получат исхемичен инсулт 21 дни след получаване на двувалентната инжекция на Pfizer/BioNTech, в сравнение с дни 22-44. Това съобщи Ройтерс.

Исхемичният инсулт, известен още като мозъчна исхемия, се причинява от запушвания в артериите, които пренасят кръв към мозъка. FDA и CDC заявиха, че други големи проучвания, системата за докладване на нежелани събития при ваксини на CDC, базите данни на други държави и базите данни на Pfizer-BioNTech не са отбелязали този проблем с безопасността, добавяйки, че той изисква повече разследване.

„Въпреки че съвкупността от данни в момента предполага, че е много малко вероятно сигналът във VSD (Vaccine Safety Datalink) да представлява истински клиничен риск, ние вярваме, че е важно да споделим тази информация с обществеността“, казаха здравните власти.

От Pfizer и BioNTech излязоха с изявление, в което се казва, че са били запознати с ограничени съобщения за исхемични инсулти при хора на 65 и повече години след ваксинация с тяхната актуализирана ваксина. „Нито Pfizer и BioNTech, нито CDC или FDA са наблюдавали подобни открития в множество други системи за мониторинг в САЩ и в световен мащаб и няма доказателства, които да заключат, че исхемичният инсулт е свързан с употребата на ваксините срещу COVID-19“, добавиха от двете компани.

Това опасение за безопасността не е идентифицирано с двувалентната инжекция на Moderna, уточнява Ройтерс.

СПОДЕЛИ