СЗО: Два индийски сиропа за кашлица могат да предизвикат смърт

Има съмнения, че след консумацията на продуктите, са починали 20 деца в Узбекистан и 66 в Гамбия

232
кашлица

Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски сиропа за кашлица, причинили смъртта на най-малко 20 деца в Узбекистан, предаде Франспрес.

СЗО заяви, че продуктите, произведени от индийската компания Marion Biotech, са „нестандартни“ и че фирмата не е предоставила гаранции за тяхната „безопасност и качество“. Предупреждението, издадено в сряда, идва, след като миналия месец узбекистанските власти съобщиха, че най-малко 20 деца са починали след консумация на сироп, произведен от фирмата под търговското наименование Doc-1 Max. Впоследствие индийското министерство на здравеопазването спря производството на компанията, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на Doc-1 Max.

В предупреждението на СЗО се казва, че анализът на пробите от сиропа, извършен от лабораториите за контрол на качеството в Узбекистан, е установил „неприемливи количества диетилен гликол и/или етилен гликол като замърсители“. Диетиленгликолът и етиленът са токсични за хората, когато се консумират, и могат да доведат до смърт.

„И двата продукта може да имат разрешения за пускане на пазара в други държави в региона. Възможно е също така да са били разпространявани чрез неофициални пазари в други държави или региони“, заявиха от СЗО и допълниха, че продуктите са „опасни и употребата им, особено при деца, може да доведе до сериозни наранявания или смърт“.

Представители на Marion Biotech не бяха открити за коментар. Това е вторият индийски производител на лекарства, който се сблъсква с проверка от страна на регулаторните органи от октомври насам, когато СЗО свърза лекарствата на друга фирма с поредица от смъртни случаи на деца в Гамбия.

Maiden Pharmaceuticals беше обвинена в производството на няколко токсични лекарства за кашлица и простуда, които са довели до смъртта на най-малко 66 деца в африканската държава. Жертвите, предимно на възраст между пет месеца и четири години, са починали от остра бъбречна недостатъчност. Индия започна разследване на Maiden Pharmaceuticals, но по-късно заяви, че разследването е установило, че подозрителните лекарства са били със „стандартно качество“.

СПОДЕЛИ