XBB.1.5 може да даде началото на по-страшен вариант на коронавируса

Новият подвариант на Омикрон е най-заразният досега

134
XBB.1.5

Новият подвариант на COVID XBB.1.5 е най-предаваният, който е бил откриван досега. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО). Експертите на СЗО се страхуват, че XBB.1.5 може да даде началото на по-страшен вариант на коронавируса. Това е така, защото увеличаването на болните от подварианта ще доведе до повече възможности той да мутира и да се развива.

Според информацията той вече е открит в много страни, включително Франция, Германия, Нидерландия, Испания, Ирландия, Австралия, Сингапур и Индия. Два случая има регистрирани и у нас. Мутацията доминира в САЩ, като се смята, че стои зад приблизително 70% от новите инфекции в най-засегнатите райони в страната. Сега започна да обхваща и Обединеното кралство, което показва, че е по-силно заразен от конкурентните щамове.

Според учени обаче XBB.1.5 се кара леко като Омикрон и другите негови подварианти. “Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти”, заяви Мария ван Керхов, технически ръководител за COVID-19 към СЗО. Тя допълни, че увеличаването броя на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Статистиката на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) пък показва, че щамът е причина за 41 процента от случаите в Америка.

XBB.1.5 има 14 нови мутации на шиповите протеини на вируса в сравнение с неговите предшественици, които, изглежда, са му дали повишена резистентност към антитела и така му помага да избягва ваксинация или предишна инфекция.

СПОДЕЛИ