Здравният министър с тежки критики към предишните управляващи

Д-р Меджидиев обеща до 15 дни да започне разчистването на терена в Горна баня за Националната детска болница, а първият медицински хеликоптер да бъде доставен у нас до края на годината

139
министър
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Тежки критики към предишните управляващи, че не са направили нищо за изграждането на Национална детска болница и че създаденото от тях дружество за въздушна медицинска помощ се е провалило с гръм и трясък, отправи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

„Въпреки провалените две обществени поръчки, няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на годината ще имаме такъв, като в момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната през февруари“, увери пред bTV д-р Меджидиев. По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи. Той уточни, че се закрива дружеството „България Хели Мед Сървиз“, създадено от кабинета „Петков“, тъй като експертизата му не е била добра. „Решено е процедурата да бъде поета от Държавния авиационен оператор“, добави здравният министър. Според него обществените поръчки не са били нагласени, а са се правили заради ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за нея. Меджидиев се учуди как на този фон от ПП смело обещават в програмата си до септември страната ни да разполага с въздушни линейки.

Служебният здравен министър иронизира и обещанието на „Продължаваме промяната“ за изграждане на Национална детска болница до края на годината. „За 8 месеца, докато бяха на власт, не направиха нищо по този въпрос. Нашето правителство започна процедурата, имаме избран терен в Горна баня, където до 15 дни започва разчистване, в момента минават съгласувателни процедури, чакаме новия ПУП, получихме подкрепата на Европейската банка за развитие за изготвянето на анализ и оценка преди започването на строителството“, обясни д-р Меджидиев.

Той коментира и COVID ситуацията, като заяви категорично, че нови мерки няма да бъдат налагани. Страната ни се въздържа и от налагане на мерки за пристигащите от Китай. „У нас има доста прекарали заболяването и имаме изграден имунитет, въпреки по-малкото ваксинирани. Ще се съобразим с решението на ЕК, ако се вземат единни мерки по отношение на пристигащите от Китай, но ние няма да налагаме такива. Не можем да оценяваме всеки един пристигащ от Китай, тъй като нямаме директни полети до тази държава“, каза министърът. Но беше категоричен, че ЕК трябва да прекрати договора с Pfizer/BioNTech за ваксините срещу COVID, като припомни, че е повдигнал този въпрос на ниво ЕС. „Имаме огромно количество ваксини, които сега ще бъдат унищожени – 1,3 мн. дози, а сега очакваме и доставка на ваксини с изтичащ срок на годност. Аз ще продължа да настоявам, ако договорът не бъде прекратен, средствата да ни бъдат възстановени от ЕК“, каза още д-р Меджидиев.

Относно твърденията за недостиг на лекарства здравният министър подчерта, че са осигурени извънредни доставки преди Коледа на повечето от липсващите медикаменти. „ИАЛ работи денонощно, предварително се следи какво ще липсва на пазара, но трябва да обърнем внимание, че в цяла Европа има недостиг на лекарства в момента. Със сигурност има недостиг, но той е временен. Наваксваме липсите за 7-15 дни. Нека не търсим лекарствата само в една аптека, а лекарите да не се фиксират в един медикамент“, призова д-р Меджидиев.

Министърът призна за проблем с бавното издаване на ТЕЛК решения. „Насрочил съм среща на представителите на ТЕЛК и директорите на болниците. Трябва да се помисли за корекция на наредбата и за увеличаване на заплащането и да направим оптимизация на процеса“, обясни той. Сред причините за проблема в експертните лекарски комисии д-р Меджидиев посочи, че работещите там са прекалено възрастни, а липсват желаещи, които да ги заменят, ниското заплащане и многото време, което отнемат специализираните ТЕЛК решения. „В момента заплащането на едно решение е 40 лв. и това трябва да се промени“, допълни той.

СПОДЕЛИ