От ПП обещават минималната заплата за лекари да е 125% от средната

Програмата на партията предвижда още изграждане на детска болница, закупуване на медицински хеликоптери и акцент върху профилактиката

237
ПП

Минимална основна заплата за лекари в размер на 125% от средната за страната и минимално възнаграждение за сестрите от 90% от средната заплата, обещават от ПП в декларация, която се очаква да бъде гласувана в парламента. Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков, който обаче от „Продължаваме промяната“ смятат да реализират само ако декларацията им за приоритети бъде подкрепена от мнозинството народни представители.

В документа от са разписани няколко приоритета в сектор „Здравеопазване“, като заплатите на медиците, които обещава партията на Кирил Петков и Асен Василев са в размер на сега записаните в Колективния трудов договор и НРД. Сред другите приоритети е започване на изграждането на Национална детска болница със срок до септември 2023 г. Този процес обаче вече започна служебното правителство.

ПП залага и осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, а срокът за изпълнение на целта също е септември 2023 г. Припомняме, че досега обществените поръчки, обявени за закупуването и наемането на медицински хеликоптери се провалиха, а служебният кабинет реши да закрие създаденото от правителството на Кирил Петков държавното дружество „България Хели Мед Сървис“, което трябваше да оперира с бъдещите хеликоптери.

От „Продължаваме промяната“ предвиждат още развитие на извънболничната помощ чрез въвеждане на програми за превенция и ранна диагностика, включително развитие на спорта с неговите здравни и социални функции, скрининг и лечение на масови заболявания, като срокът за изпълнение тук е април 2023 г. Дотогава, според приоритетите на партията, трябва системата на здравеопазването да е напълно дигитализирана.

СПОДЕЛИ