Автоимунен процес в носа виновен за загубата на обоняние при COVID

Резултатите от проучването на американските учени биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други дълготрайни симптоми след боледуване

121
обоняние

Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с COVID-19, съобщи електронното издание „Юрикалърт“, цитирано от БТА. Преболедувалите не успяват да възстановят сетивата си заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета „Дюк“ в щата Северна Каролина.

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са възстановили напълно обонянието си след преболедуване от COVID-19. Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус – обща умора, задух и мозъчна мъгла, които може да са предизвикани от подобни биологични механизми.

„Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с COVID-19, е загубата на обоняние“, казва водещият учен Брадли Голдстейн. „За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва. Трябва да разберем по-добре защо тази подгрупа пациенти продължава да има постоянна загуба на обоняние в продължение на месеци след заразяването“, допълва той.

СПОДЕЛИ