Заем от 34 млн. лева разреши МЗ на „Пирогов“

Кредитът е с изходна лихва от 1,3% и с него спешната болница ще обедини всичките си задължения

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев е разрешил на „Пирогов“ да изтегли банков заем от 34 млн. лева, научи Скенер.нюз. Кредитът е с изключително изгодна лихва от 1,3% и е от ДБанк. За сравнение държавата даде заем от 35 млн. лева на Александровска болница, но с лихва от над 5 %.

Мотивът за искания заем е, че ръководството на „Пирогов“ иска да обедини всички задължения на болницата, от които само просрочията са в размер на 16 млн. лева. Инвестиционни планове в ремонт или ново оборудване засега няма обявени.

Припомняме, че именно заради натрупаните дългове и нарушения бившият здравен министър проф. Асена Сербезова уволни проф. Иван Поромански и назначи за временно управляващ д-р Валентин Димитров. В края на миналата седмица пък служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев обяви конкурс на постоянен директор. А междувременно д-р Димитров успя дори да увеличи заплатите на медиците от спешния институт с от 40 до 60 %.

Натрупаните задължения на държавните и общински болници, които са за над 600 млн. лева, явно ще правят все по-наложително използването на заеми, припомняме и че ББР обяви кредитна линия до 5 млн. лева за срок от 10 години за лечебни заведения със спешни отделения, като те ще могат да ползват парите както за покриване на просрочия, така и за инвестиция в нова апаратура и подобряване на качеството на медицинските услуги.

 

СПОДЕЛИ