Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер

Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, обеща един от най-добрите лекари у нас

236
Габровски
Проф. Николай Габровски, Снимка: 24 часа

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС. Той се яви при президента Румен Радев заедно с Десислава Атанасова и Томислав Дончев, за да получи първия мандат за съставяне на правителство.

„Бях номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС да получа този проучвателен мандат. За мен е дълг и чест да положа всички усилия България да има работещо правителство. За съжаление в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, мигрантски натиск, който даде своите жертви, политическа криза, която продължава вече две години. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намираме“, каза проф. Габровски, приемайки мандата от президента Румен Радев.

Пред журналисти проф. Габровски уточни, че през последните години е получавал много покани за две неща – да работи в чужбина и да влезе в политиката. „Досега винаги съм отказвал. Но политическата криза и непрекъснатото ходене на избори трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че аз като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща диалог с всички партии, ще даде възможност за нов тон в политиката“, посочи той. И обясни, че идеята му е да има цялостна промяна на политическия тон – да се премине от едно кресчендо и една видима за всички неефективна конфронтация към диалог, търсене на общи допирни точки за това как България да преодолее по възможно най-лек начин този тежък период. „Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика“, добави неврохирургът.

Експертен кабинет след разговори с всички партии – това е формулата на проф. Габровски, който обаче не даде отговор кой го е поканил за кандидат за министър-председател, както и дали вече си е избрал министрите.

Чл.-кор. проф. Николай Габровски е завършил медицина в МУ-София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“ е от 1997 г., а от 2011 г. я оглавява. Той е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 г. – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). В момента е зам.-директор по лечебната дейност на „Пирогов“.

СПОДЕЛИ