ЕМА препоръча да бъдат изтеглени от пазара сиропи за кашлица с фолкодин

Установено е, че тези медикаменти увеличават риска от получаване на тежки алегрични реакции, ако до 12 месеца след употребата на лекарството на пациента се наложи обща анестезия с нервно-мускулни блокиращи средства

253
ЕМА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча изтегляне от пазара на сиропи за суха кашлица, съдържащи фолкодин. Установено е, че тази съставка увеличава риска от получаване на тежки алегрични реакции, ако до 12 месеца след употребата на лекарството на пациента се наложи обща анестезия (упойка) с нервно-мускулни блокиращи средства. Тъй като засега не са налични мерки за минимизиране на този риск, се препоръчва сиропите с фолкодин да бъдат забранени в ЕС.

Лекарствата, съдържащи фолкодин, се използват при възрастни и деца за лечение на непродуктивна (суха) кашлица, а в комбинация с други активни вещества – за лечение на симптоми на настинка и грип. У нас фолкодинът присъства в състава на няколко сиропа в аптечната мрежа.

„Наличните данни показват, че употребата на фолкодин през 12-те месеца преди обща анестезия с нервно-мускулни блокиращи средства (НМБА) е рисков фактор за развитие на анафилактична реакция (внезапна, тежка и животозастрашаваща алергична реакция) към нервно-мускулни блокиращи средства“, съобщават от лекарствената агенция.

Здравните специалисти трябва да обмислят подходящи алтернативи за лечение и да посъветват пациентите да спрат приема на съдържащи фолкодин лекарства. Специалистите по здравни грижи трябва също така да проверят дали пациенти, на които е планирано да се извърши обща анестезия с НМБА, са употребявали фолкодин през предходните 12 месеца и да продължат да са наясно с риска от анафилактични реакции при тези пациенти, пише в съобщението.

СПОДЕЛИ