Безплатни прегледи и тестване за кожни алергии в „Александровска“

Те ще се провеждат от 5 до 9 декември от 9.30 до 12.00 часа

126
алергии

От 5 до 9 декември 2022 г. УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде част от Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии, която тази година е насочена към алергодерматозите след прекарана COVID инфекция. Това съобщават от лечебното заведение.

По време на кампанията гражданите ще бъдат преглеждани безплатно от 9.30 до 12.00 ч. в кабинет №118 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след задължително предварително записване на тел. 02/9230495.

При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания. Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията, препоръчват от болницата.

Кожните промени след прекарана COVIDинфекция и проявите при т. нар. „дълъг COVID“ са едни от най-честите в клиничната практика. Те включват широк диапазон от кожни реакции, включително алергични и иритативни кожни промени (контактен дерматит, контактна уртикария), обостряне на съществуващи кожни реакции (розацея, себорееен дерматит, акне), алопеция и др. Кампанията тази година ще бъде фокусирана в три направления кожни прояви след коронавирусна инфекция – COVID екзема на ръцете, уртикария след COVID и косопад след COVID.

„Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията, от една страна защото хората се страхуваха да търсят помощ, от друга – защото много кожни клиники бяха преобразувани за лечение на COVID пациенти, и от трета – защото стресът се оказа отключваща причина за много от тези състояния“, посочи на пресконференцията в БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“ и координатор на кампанията. По думите ѝ двама от всеки трима медици са развили COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с честото миене със сапун и употребата на различни дезинфектанти. При 60 на сто от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад, който продължава около три месеца след преминаването на инфекцията. Причините за него са високата температура, силният стрес, както и приемът на много лекарства по време на боледуването.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

СПОДЕЛИ