Ракът на гърдата зачестява, но смъртността намалява

В близките години се очаква валидиран тест за ранна диагностика, обяви д-р Младен Младенов и алармира, че наднорменото тегло и алкохолът са сред рисковите фактори

243
гърдата

„В цяла Европа има увеличаване на честотата на рака на гърдата, но намаляване на смъртността от заболяването. В България тя е около 100 на 100 000. Годишно около 4200 жени са потърпевши от диагнозата у нас“. Това каза пред БНР мамологът д-р Младен Младенов от Първа САГБАЛ „Св. София“.

Той поясни, че заболяването има изява и в по-млада възраст, под 50 години, но в Северна Европа и скандинавските държави. Там и заболеваемостта от рак на млечната жлеза е почти два пъти по-висока от нашата.

Една жена на всеки 16 ще развие рак на гърдата, а ранната диагноза е предпоставка за успешно лечение, категоричен е специалистът. Той посочи, че при извършването на ежегодни прегледи се откриват тумори с размер до 5 милиметра, при които излекуването е почти 100%. „Достъпът до модерна диагностика и лечение у нас е много добър, хората трябва да знаят, че в последните 2-3 години бяха регистрирани нови молекули и те са на разположение у нас“, каза д-р Младенов.

По думите му през последните пет години има революция в терапията на онкологични заболявания, а пациентите у нас имат достъп до това лечение, което се поема от НЗОК. „Има много млади специализанти, а мрежата е добре покрита с експерти. Добро е и покритието със съвременна апаратура в лъчетерапията“, допълни мамологът.

Д-р Младенов обясни, че възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на заболяването. Той очерта и рисковия профил на жените, които са по-застрашени от болестта: „Тези с много и ранни раждания теоретично са с по-нисък риск от заболяване. Употребата на алкохол пък повишава риска от възникването му, но пък рискът може да бъде намален с контрол над теглото. Генетичните фактори са само малка част. Те могат да се изследват и прогнозират“.

Специалистът обясни още, че активна превенция на рака на гърдата не съществува и се спря на важността на ранната диагностика. „В България няма национална скринингова програма. Личният лекар има задължението да изпраща пациентките си над 50-годишна възраст на мамография на всеки две години“, каза д-р Младенов и уточни, че около 40% от жените у нас се диагностицират в първи стадий на болестта, когато тя е напълно лечима. Това става чрез образни изследвания – ехография и мамография, допълни той.

„Улавянето навреме от самата пациентка е фикция. Когато тя усети, че има проблем, вече е късно“, категоричен бе специалистът и призова за активно отношение и редовна профилактика.

Д-р Младен Младенов съобщи още, че се разработват голям брой тестове, което означава, че е много голяма вероятността в близките години в практиката да навлезе валидиран тест за ранна диагностика на рака на гърдата.

СПОДЕЛИ