БЛС и НЗОК подписаха анекса на НРД, пътеките се вдигат с 8%

Преговорите за новия рамков договор обаче зациклиха, съсловната организация все още иска оставките на проф. Салчев и д-р Златанов

238
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Анексът към НРД е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единодушно мнение изразиха пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след съвместна среща с Надзорния съвет на НЗОК. Припомняме, д-р Меджидиев влезе в ролята на медиатор между съсловието и касата, за да се стигне до разбирателство между двете страни по договора за медицинските дейности и разпределението на икономиите до края на годината.

„Стойностите на клиничните пътеки се увеличават с 8 %, а за медико-диагностичните дейности повишението е с 18 на сто“, посочи служебният здравен министър. По думите му увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 септември т.г., и ще остане устойчиво и за следващата година. Увеличение ще има и от 1 януари, но не се знае с колко, тъй като първо трябва да бъде приет бюджетът на държавата и на касата за следващата година.

„Най-важното е, че медиците ще получат парите, които им се полагат. Всички се обединихме днес, че икономия ще има и тя ще бъде разпределена по предложената от нас методика. Това стана благодарение на министър Меджидиев. Надяваме се занапред решенията на БЛС и НЗОК да се обявяват заедно“, подчерта д-р Иван Маджаров. Но предупреди, че на фона на подписания анекс преговорите по новия рамков договор за 2023-2025 г. са зациклили. Затова и от БЛС продължават да настояват да получат оставките на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на касата д-р Александър Златанов, който е и зам.-министър на здравеопазването.

Според лекарския съюз новите предложения на НЗОК за НРД 2023-2025 са „унижение за медиците без аргументи“. Касата предлага възможност да се прехвърлят средства от различни пера в бюджета, но без съгласието на БЛС; завишени глоби за лекарите; орязване на възможността един доктор да работи на два договора към различни РЗОК и други неприемливи за съсловието клаузи.

СПОДЕЛИ