Адаптираните ваксини срещу COVID по-ефективни при младите

Приложени 8 месеца след първоначалната имунизация те предпазват повече, отколкото ако бустерът се направи два до три месеца след първите дози

258
ваксини

Актуализираните бустерни ваксини срещу новите подварианти на COVID осигуряват по-добра защита от оригиналните при хора, които са приели до четири дози от по-старите варианти на ваксините. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се резултати от първото изследване за това как осъвременените ваксини действат в реална обстановка.

Данните подкрепят резултатите от корпоративни проучвания, според които актуализираните ваксини водят до по-силен имунен отговор с антитела срещу подвариантите BA.4/B.5 в сравнение с ефекта от оригиналните ваксини месец след приема.

Изследването, проведено сред над 360 000 души, сравнява актуализираните бустерни ваксини на Pfizer и на Moderna, атакуващи оригиналния вариант на новия коронавирус и подвариантите Омикрон BA.4/5 с първоначално изработените ваксини срещу COVID. Резултатите са публикувани от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Новите бустерни ваксини се прилагат в САЩ от септември. Резултатите от изследването сочат, че те са по-ефикасни при хора на възраст 18-49 години в сравнение с по-възрастните.

Приложени осем или повече месеца след първоначална ваксина, ефективността на актуализираните дози в сравнение с оригиналните ваксини за предотвратяване на симптоматична инфекция е 56 на сто при хора на възраст 18-49 години, 48 на сто във възрастова група 50-64 години и 43 на сто при хора на и над 65 години, установи изследването.

Ефективността на ваксината спада до 28-31 на сто, когато бустерните дози се приемат два до три месеца след първоначална ваксинация.

СПОДЕЛИ