Смяна на колянна става с компютърна навигация демонстрираха в ИСУЛ

Операциите бяха наблюдавани от ортопеди от различни болници

231
ИСУЛ

Две жени, на 65 и 68 години, са първите пациентки, които се подложиха на колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация от екипа на проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Общо четири демонстрационни операции (днес и утре) ще бъдат извършени в столичната болница. От началото на следващата година методът ще се практикува рутинно в ИСУЛ. Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София е закупила специализираното оборудване, благодарение на което това ще стане възможно.

Първата пациентка днес е от Стара Загора и живее с болката в коляното от години. 65-годишната жена, която е преводач и учител, се е подлагала на всякакви процедури, но без успех досега.

68-годишната хасковлийка пък, която е втората за деня пациентка, вече има сменена става на единия крак. Сега ще бъде сменена тази и на другия. Бивш счетоводител в банка, след пенсионирането си тя е работила като болногледач в Италия. Нетърпимите болки в коляното обаче са я принудили да се върне в родината и да потърси лек.

„Колянното ендопротезиране е изключително сложна операция, при която прецизността е много важна. Трябва да се направи много фин баланс на коленните връзки, от което зависи успеха на интервенцията. Благодарение на компютърната система, която ни показва и най-малкото изместване, имаме възможност най-добре да направим този баланс“, обяснява проф. Кинов.

Днешните операции, с помощта на видео връзка, бяха наблюдавани от ортопеди от различни болници. Първата оперирана пациентка се чувства отлично и бързо се възстановява от интервенцията. Предстои рехабилитация.

СПОДЕЛИ