Проф. Кантарджиев: До 2050 г. антибиотична резистентност ще убие повече хора от рака

У нас прекомерно много се използват трета генерация антибиотици, както в болничната, така и в доболничната помощ, обясни бившият директор на НЦЗПБ

140
Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Преди само 3 години сме били на средноевропейско ниво по консумация на антибиотици в болничната и доболничната помощ, докато през 2021 г. България вече е на второ място в Европа след Кипър в доболничната помощ, а в болничната помощ сме в челната тройка с Румъния и Гърция, алармира проф. Тодор Кантарджиев в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

„Последните години в болниците се използват прекомерно много трета генерация антибиотици и вместо да си вземем поука, започнахме с трета генерация да лекуваме и в доболничната помощ. И така стигаме до бума на антибиотичната резистентност. Вместо да се лекува с по-старите и по-добри антибиотици при болно дете с ангина например, този антибиотик ще действа само на микроба, причинител на ангината, тогава този антибиотик ще е най-ефективен и той няма да убие всички микроби в червата на това дете, освен че този антибиотик ще е и най-евтин. И когато се използват широкоспектърните антибиотици от тези милиарди микроби ще останат живи само тези, които са нечувствителни към антибиотика. Тези микроби отиват в околната среда и ако попаднат при пациент в интензивно отделение, то просто на този пациент антибиотиците няма му действат“, поясни проф. Кантарджиев.

По думите му през 2050 г. се очаква починалите от нелечими с антибиотици инфекции да бъдат повече от умиращите от рак. „Несъмнено е, че антибиотиците са най-успешната група лекарства, спасили най-много човешки животи. Нямаше да станем 8 млрд. души на земята, ако нямаше антибиотици“, добави бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Докато бях директор на НЦЗПБ глобата за аптекар, продал антибиотик без рецепта, беше 1000 лв. индивидуално. Лекарят, изписващ антибиотик, трябва да е наясно коя група микроби ще лекува, второ, в засегнатата тъкан на пациента каква ще е концентрацията на антибиотика, където той ще действа. Има терапевтично ръководство как се прилагат антибиотици в доболничната и болничната помощ“, каза още проф. Кантарджиев.

СПОДЕЛИ