С 5,6 млн. лева обновяват столичното здравеопазване

Втора градска става център за мозъчни инсулти, нова апаратура ще има и за четири ДКЦ-та

144
здравеопазване
Най-много пари ще получи Втора градска болница в София

С 5,6 млн. лева ще бъде обновено столичното здравеопазване, като над 3,7 млн. лева ще бъдат инвестирани в модерна апаратура за шест общински болници, а над 1,8 млн. лева са предвидени за четири ДКЦ-та за рентгенови апарати и ремонти. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. Той уточни, че годишно през тези четири поликлиники преминават между 9000 и 12 000 пациенти, а през всички ДКЦ-та над половин милион души.

„Направили сме много подробен анализ на пациентите, на профила на всяка една болница и на нейните потребности. Каквото са поискали от ръководството на болниците, това е включено за закупуване. Близо 6 млн. лв. ще отидат за най-модерна апаратура и за ремонти на някои от общинските здравни заведения, така че гражданите да имат бърза и напълно безплатна достъпна здравна услуга в общинските болници“, подчерта Георгиев. По думите му това е най-голямата еднократна инвестиция в общинско здравеопазване в последните години.

В Първа УМБАЛ „Свети Йоан Кръстител“

ще заработи робот за UV дезинфекция и така се стартира програма за роботизация на част от дейностите в общинското здравеопазване. С новия апарат ще бъде извършвана дезинфекция по най-съвременния световен метод на пространствата в болницата. По подобен начин се извършва дезинфекцията на помещенията в Европейския парламент, летище „Хийтроу“ и редица болнични комплекси в Европа и САЩ.

Във Втора МБАЛ

пък ще бъде закупен нов скенер – 64-срезов, който позволява надграждане на досега предлаганите услуги с програма за съдова карта на главния мозък. Това ще позволи неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология да оказват съвременна диагностика и лечение както на сърдечно-съдови, така и на мозъчни заболявания. Така Втора градска болница ще се превърне в своеобразен център за инсулти.

В МБАЛ „Княгиня Клементина“

ще бъде доставена видео-бронхоскопска система, която ще позволи поддържането на най-високата степен на компетентност, завоювана от екипа на отделението с професионализъм и отговорно отношение към болните. Системата e от най-ново поколение и дава възможност за откриване на злокачествени заболявания на белите дробове в ранен стадий и тяхната хистологична верификация. Преобладаващата част от живеещите в северозападните райони с белодробни заболявания търсят помощ и лечение именно в това лечебно заведение.

Във Втора САГБАЛ

ще бъде закупен последно поколение стерилизационен апарат, автоклав, позволяващ непрекъснат 24/7 цикъл на стерилизация с индивидуални пакети за всеки болен.

Общинският съвететник Милка Христова пък обърна внимание на идеята при приемане на новата Наредба за жилищната политика на СО, да се създаде специален фонд за общински жилища за специалисти от дефицитни професии, каквото е и лекарската. „Идеята е медиците да сключват дългосрочни договори и да работят в общинските лечебни заведения, така че новата апаратура да намери своите добри стопани, а София да им осигури жилище“, обясни Христова.

 

СПОДЕЛИ