Ремонтите в 115 от 237 спешни центрове и отделения още не са започнали

През последната година почти нищо не е свършено по проекта за модернизация на Спешната помощ у нас, а срокът е до 23.12.2023 г., алармира здравният министър д-р Асен Меджидиев

214
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Почти нищо не е свършено през миналата година по проекта за модернизиране на спешната помощ у нас. Така точно година преди крайния срок на големия проект за ремонт и изграждане на нови спешни центрове, филиали и отделения, процедурите по 115 от 237 обекта все още не са започнали, а само 27 обекта са завършени. Това обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на днешния парламентарен контрол.

Той съобщи, че в момента МЗ провежда шест обществени поръчки за възлагане на строително-ремонтни дейности на 115 обекта на територията на цялата страна. По една от шестте процедури ведомството е в процес на сключване на договори с избраните изпълнители, по друга е издадено решение на възложителя за определяне на изпълнители по съответните обособени позиции и текат сроковете по обжалването му. По две от процедурите работата е приключила и предстои издаване на решение от страна на възложителя, а останалите две процедури са в процес на разглеждане на предложенията на участниците.

За да сключи обществените поръчки, МЗ е позволило да се подават и оферти, надвишаващи прогнозната стойност, като разликата се предвижда да бъде осигурена с целеви средства след актуализация на държавния бюджет. Причината за това е в инфлацията, стана ясно още от думите на д-р Меджидиев.

Към момента по проекта са сключени 43 договора за строително-ремонтни дейности за 98 обекта. Успешно са завършени дейностите по 27 обекта – в Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна, Бяла, Сливо поле, Две могили, Ветово, Стралджа, Войника, Скалица, Чирпан, Братя Даскалови, Стара Загора, Белослав, Чепеларе, Котел, Средец, Созопол, Нова Загора и Провадия. Приключени са и дейностите в ЦСМП Смолян и Хасково и спешните отделения в МБАЛ Добрич, ИСУЛ, „Св. Анна“ – София и НКБ, отчете здравният министър.

„Инфлацията създаде сериозен проблем за извършване на строително-монтажни работи, свързан с отказ въобще от започване или довършване на работата поради повишените цени на материалите и труда в строителния сектор. Екипът на МЗ анализира изпълнението на договорите, които не са приключили и не са разплатени и по които предстои да бъдат приети завършилите строително-ремонтни дейности, за които е възможно да бъде приложена новата Методика за изменение на цената на договор за ОП в резултат на инфлация за осигуряване на необходимия финансов ресурс в размер на 1,6 млн. лв. за дофинансиране на дейностите по проекта“, коментира Меджидиев и допълни, че за целта МЗ е инициирало проект на постановление на МС за осигуряване на допълнителни средства по бюджета на здравното ведомство за тази година.

Освен това досега са доставени 358 оборудвани линейки и предстои да се обяви обществена поръчка за 42 линейки, които са високопроходими. Министър Меджидиев напомни, че за София служебната власт е помогнала много за спешната помощ, създавайки нови 4 пункта за тръгване на линейките, за да стигат по-бързо до нуждаещите се, а по Черноморието са били командировани допълнителни екипи. Той отбеляза и осигурените близо 10 млн. лева за добавка към заплатите на спешните медици до края на годината.

СПОДЕЛИ