Маските в болници и поликлиники остават, но заради грипа

Противогрипните ваксини свършиха заради изненадващо високия интерес към тях

140
маските
Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

Маските, които официално от днес не сме длъжни да носим никъде, ще останат задължителни в болниците и поликлиниките, но вече не заради COVID, а заради грипа. „Здравното министерство смята да издаде указание към директорите на здравни заведения да продължи носенето на маски заради грипа и респираторните вируси“, съобщи пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя прогнозира, че ще има известно покачване на случаите на коронавирус у нас, а причината е новият подвариант на Омикрон, който вече има дял от над 30% в Западна Европа и вдига заболеваемостта. „Голяма вълна обаче не се очаква. Има основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности именно през ноември, а сега са толкова ниски“, обясни проф. Христова.

По думите ѝ няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза „нула“ по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на мерките. „В средата на декември обаче случаите на COVID вероятно пак ще тръгнат нагоре, но тепърва ще берем усложненията, тъй като се забелязва, че дори и при леките случаи има тежки усложнения“, коментира още директорът на НЦЗПБ.

Тя отчете, че в момента има високо ниво на остри респираторни заболявания – парагрипни, които може да доведат и до пневмония. „Очаква се по-силна вълна на грип от последните две години, вече има единични външни случаи, доказан е първи случай на грип„, уточни проф. Христова и предупреди, че тази зима грипът ще протича по-тежко, тъй като има ниша от неимунно население.

На този фон се забелязва повишен интерес към противогрипните ваксини, които обаче свършиха както при джипитата, които имунизират безплатно хората над 65 години, така и в аптеките, където препаратите се продават свободно. За липсата на противогрипни ваксини сигнализират пациенти, лични лекари и фармацевти от цялата страна, но засега не е ясно кога ще пристигне заявената допълнителна доставка от едва 3000 дози.

СПОДЕЛИ