Депутатите не успяха да помирят БЛС и НЗОК

Касата иска да превърне съсловната организация в печат на своите решения, но ние няма да преговаряме с тези хора, заяви д-р Иван Маджаров

131
БЛС

Философията на ръководството на НЗОК е, че то взима решение, а БЛС само го подпечатва, но ние няма да се превърнем в печат. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на парламентарната здравна комисия. След като миналата седмица лекарското съсловие напусна преговорите с НЗОК, здравната комисия днес изигра ролята на трибуна, в която двете страни да продължат диалога си.

Миналата седмица депутатите решиха да изслушат управителя на НЗОК и ръководствата на БЛС, БЗС, БФС и четирите болнични асоциации във връзка с разпределението на излишъка по бюджета за 2022 г. Два часа продължи заседанието, в което народните представители задаваха въпроси с цел да се измисли компромисен вариант за продължаване на преговорите, но консенсус между двете страни не се постигна.

Според председателят на Надзора на касата д-р Александър Златанов вариантите за разпределяне на икономиите са два и могат да работят и двата едновременно. „Първият е увеличаване цените на клиничните пътеки с още 8% от 1 септември с разчет това увеличение да остане и за следващата година, а вторият – с методиката, предложена от БЛС, но с някои корекции.

Лекарският съюз обаче не е съгласен и с двата варианта. Маджаров напомни, че искат оставката на управителя на касата проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов, защото извършват закононарушения. Салчев пък отговори, че оставката я е предвидил още преди месец и половина, когато е прочел интервю на БЛС за остатъците в бюджета на НЗОК. „Трябва внимателно да четем закона, не да обявяваме някой, че го нарушава“, посъветва той шефа на БЛС. Салчев предрече, че сега „пак ще започнат разпитите от Съдебната палата, както миналата година“.

След въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов какви решения предлага управителят на касата за възстановяване на диалога, проф. Салчев заговори за себе си в трето лице: „Договорният процес не се води от проф. Салчев. Проф. Салчев може да осигурява всичко, което Надзорният съвет на НЗОК иска от него. Той прави това, което е в неговите възможности.“

Маджаров пък обвини касата, че е предвидила разходи 43 млн. лв за надлимитна дейност, но не са питали БЛС. „Ако не бяха отделени тези 43 млн., болниците щяха да имат с 16-17% повече средства“, обясни председателят на съсловието. Той уточни, че преговори и изпълнение на договореното са две различни неща. Д-р Маджаров риторично попита депутатите дали са чули как от здравната каса обясняват, че Надзорният съвет е взел решение, но никъде не казват „поканихме БЛС“. Накрая той заключи, че лекарите няма да се върнат в договорния процес с хора, които не изпълняват договореното. „Лекарският съюз няма да бъде печат, никой от колегите не иска да продължава тези преговори“, заяви той.

Бившият здравен министър, бивш председател на Надзорния съвет на НЗОК и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев предложи министъра на здравеопазването да опита да помири БЛС и касата, след като народните представители не успяха да стопят ледовете. „Смятах, че ще се постигне по-добър резултат от този, който се очертава от това изслушване. Трябва да направим така, че медицинският персонал да получи това, което му се полага и спокойно да вършат работата си по грижата за българските пациенти“, настоя Ананиев.

 

СПОДЕЛИ