415 души, половината лекари и сестри, напуснали „Александровска“ при предишния директор

При новото ръководство са освободени двама от администрацията, а 30 души са си тръгнали по желание

184

За периода 7 юли 2021 г. – 19 октомври 2022 г. от УМБАЛ „Александровска“ са били уволнени или са напуснали 415 служители, от които 96 души висш медицински персонал, шестима – висш немедицински персонал, 108 професионалисти по здравни грижи, 131 санитари и болногледачи, 34 души друг персонал и 40 души от администрацията. Това се посочва в отговор на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев до депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

„Общо 115 лекари, 79 медицински сестри, 14 лаборанти, 103 санитари са напуснали лечебното заведение за една година, като това е основното предизвикателство, с което следва да се справи ръководството, за да може да се гарантира увеличение на обема от дейности и респективно приходите, с цел възстановяването на УМБАЛ „Александровска“ като водещо лечебно заведение и основна база за клинично обучение по медицина в България“, подчертава д-р Меджидиев. Припомняме, че министърът призна за политически натиск за оставането на поста на д-р Атанас Атанасов, назначен от бившия служебен министър Стойчо Кацаров, но въпреки това той го уволни и на негово място за временно изпълняващ длъжността назначи проф. Атанас Йонков.

Здравният министър е категоричен, че проблем за ефективното функциониране на всяка болница, а и относно финансовата й устойчивост, е липсата на достатъчно медицински персонал – лекари, медицински сестри и лаборанти.

В отговора си до депутата от БСП Христо Проданов пък министър Меджидиев информира, че назначеното от него ново ръководство на „Александровска“ категорично отхвърля твърденията за „масови уволнения“ на служители, като посочва, че за периода 13 октомври – 10 ноември 2022 г. са освободени само двама служители, а 30 са прекратили трудовите си правоотношения по собствено желание, като основната част от тях са го направили след законово предизвестие за прекратяване.

Д-р Меджидиев информира още, че служителите, освободени след 13 октомври, са били на ръководни длъжности – ръководител по управление на човешките ресурси и главен юрисконсулт, съвместяващ и длъжността зам.-директор по административно-стопанската дейност.

Новото щатно разписание на болницата предстои да бъде утвърдено от Съвета на директорите през следващата седмица, като в него ще бъде предложено преструктуриране на администрацията с цел оптимизиране на дейността й и намаляване на разходите за възнаграждения. От дружеството изчисляват, че за периода октомври 2021 г. – октомври 2022 г. разходите за администрация представляват 14% от общо разходите за възнаграждения и осигуровки на болницата, се казва в отговора на министър Меджидиев.

СПОДЕЛИ