Рискът от смърт се увеличава при повторно заразяване с COVID

Опасността е голяма дори за ваксинираните, твърдят учени

280
COVID

Рискът от смърт, хоспитализация и сериозни здравни последствия се увеличават значително при повторно заразяване с COVID, съобщи Ройтерс, като цитира американски учени. Състоянието не се влияе от ваксинационния статус. Това показва изследване, публикувано в четвъртък в сп. „Нейчър медисин“.

„Повторната инфекция с COVID-19 повишава риска от тежки симптоми и дълго протичане на заболяването“, казва д-р Зиад ал Али от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Този риск съществува както за неваксинирани, така и за имунизирани пациенти, включително такива с бустерна доза.

Данните за анализ са предоставени от Министерството по въпросите на ветераните и са събрани в периода между 1 март 2020 г. и 6 април 2022 г. Разгледани са картони на 443 588 пациенти, които са прекарали COVID-19 веднъж, а 40 947 са се заразили два или повече пъти. 5,3 млн. от наблюдаваните пациенти не са прекарали инфекцията. По-голяма част от данните са за мъже.

Оказва се, че реинфектираните пациенти са били двойно по-застрашени от летален изход и тройно по-висока е възможността от хоспитализация в сравнение с тези, заразени с COVID-19 за първи път. За тях има рискове също за проблеми с белите дробове, сърцето, кръвта, бъбреците, кости и мускули, развитие на диабет и психически проблеми.

„Дори ваксинираните пациенти са застрашени от тежки последици при реинфектиране“, казва Ал Али, цитиран от БТА. Заразените повторно са три пъти по-застрашени от развитие на белодробни проблеми, повече от 60% по-рискови за неврологични разстройства. Опасностите са най-големи през първия месец, но съществуват и шест месеца след разболяването.

Зиад ал Али се надява осъзнаването на риска от натрупването на инфекции в организма да провокира към мерки. „Не съветваме да се налагат драконови ограничения, но ако сте в самолет, носете маска“, казва той.

СПОДЕЛИ