Болницата в Добрич съди медсестрите, които се канят да стачкуват

Професионалистите по здравни грижи настояват за стартови заплати от 1500 лева и са категорични, че от 10 ноември ще бъдат на работните си места, но няма да изпълняват задълженията си

264
Добрич

Утре Окръжният съд в Добрич ще се гледа дело срещу медсестрите от болницата в Добрич, заведено срещу намерението им да стачкуват ефективно от ръководството на лечебното заведение. Това е само ден преди началото на ефективните протестни действия на професионалистите по здравни грижи, които настояват за стартова заплата от 1500 лева, както беше договорено в КТД.

Делото е образувано по искова молба на МБАЛ-Добрич, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на още на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка срещу 136 служители в болницата, информират от съда.

Според ръководството на болницата не е налице колективен трудов спор, работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците, не са проведени преговори между работниците и работодателя преди началото на стачката, липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работниците/служителите в дружеството. В исковата молба се излагат твърдения за незаконност на обявената ефективна стачка и провежданата предупредителна стачка.

Директорът д-р Георги Желязков, цитиран от БТА, каза, че исковата молба е заведена „много отдавна“, срещу писмо от 13 октомври, в което се заявява, че медицинските специалисти ще влязат в предупредителни стачни действия и ще преминат към ефективни такива след определен период. По думите му тогава не е спазен Законът за уреждане на колективните трудови спорове.

Припомняме, през октомври в болницата беше подписан колективен трудов договор между ръководството на лечебното заведение и синдикалната организация на КТ „Подкрепа“, като с него бе решено заплатите на служителите да бъдат увеличени с до 40%. Въпреки това обаче постигнатите нива на заплащане бяха под заложените в националния КТД и Синдикатът на медицинските специалисти – основният двигател на протестите в Добрич, не се съгласи с договорката.

Преди седмица пък Арбитражната комисия реши, че протестиращите могат да стачкуват без да нарушават дейността на болницата – нещо, с което професионалистите по здравни грижи не са съгласни. Според тях ръководството на лечебното заведение трябва да осигури персонал, с който да не се прекъсва дейността на лечебното заведение. Те обаче имат намерение да бъдат по работните си места, без да изпълняват функциите си.

СПОДЕЛИ