Засякоха нов подвариант на Омикрон у нас

BQ.1 не протича по-тежко, но избягва имунитета

180
Омикрон

Нов подвариант Омикрон – BQ.1 е засечен в България. Това става ясно от справка на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Въпреки че няма данни за по-тежко протичане на вируса, тази мутация е по-вероятно да заобиколи създадения имунитет срещу коронавируса, предупредиха преди месец от Световната здравна организация.

Новият подвариант на Омикрон е засечен в една от секвенираните проби в София. При всички 166 анализирани проби е установен вирусен вариант Омикрон, уточняват от НЦЗПБ. Съотношението на вариантите е както следва: BA.5.x (79.5%), BE.x/BF.x, които са подварианти на BA.5 (19.9%) и BQ.1 (0.6%). Aнализираните проби със SARS-CoV-2 са взети в периода 12.09 – 21.10.2022 г. и изпратени от 18 различни лечебни заведения от 18 области на страната. Припомняме, при предишното секвениране беше засечен подвариантът BQ.1.1, който сега не е открит в анализираните проби.

„Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма нищо страшно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите са му такива, че и да си карал предните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите“, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев по NOVA NEWS.

СПОДЕЛИ