Проектът за остойностяване на лекарския труд готов до 10 дни

Теренът за Национална детска болница има много предимства и няма недостатъци, категоричен е здравният министър д-р Асен Меджидиев

251
остойностяване
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

До 10 дни се очаква проектът за остойностяване на лекарския труд да бъде готов, обяви пред БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „МЗ не може пряко да се намесва в определянето на трудовите възнаграждения в болниците, но това, което можем да направим, е да осигурим устойчиви приходи на лечебните заведения, с които и увеличенията на заплатите да са трайни. Това, което може да се случи, е да се увеличат още цените на клиничните пътеки с поне 8-10% и да бъдат намалени хоспитализациите“, каза още д-р Меджидиев по отношение на заплатите на медиците.

Във връзка с недостига на лекарства здравният министър заяви, че ще се следи пряко наличието на медикаменти в аптечната мрежа от Специализиран съвет за постоянен контрол, тъй като по думите му електронната система лесно се заобикаля. 

„Изключително щастлив съм, че правителството ни още от началото взе като един от основните приоритети Националната детска болница и с вчерашното решение на Министерски съвет успяхме да определим мястото и да стартираме изграждането й като обект от национално значение“, подчерта д-р Меджидиев. По думите му това, че лечебното заведение е обект от национално значение, ще помогне максимално бързо да се осъществи и проектирането, и строителството на болницата. Това ще задължи и следващото правителство, което и да е то, да намира средства.

„Теренът е обследван много подробно и е избран сред пет други, които са разглеждани и преди в годините. Проведени бяха разговори с „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, консултации с архитекти от Университета по архитектура и строителство. Този терен не само няма недостатъци, но има и невероятно много предимства пред останалите“, каза още министърът. Като предимства на терена той посочи локацията и микроклимата. „Има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъдат изградени подземен и надземен паркинг. Теренът се намира между три булеварда и има достъп от три страни. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители и рехабилитационен център. Покривът на болницата ще бъде с подемник и хеликоптерна площадка“, обясни д-р Меджидиев и допълни, че теренът позволява развитието на проекта.

По отношение на старите договори министърът припомни, че договорът, сключен с дружеството „Детско здраве“, е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен. За строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка.

Министърът коментира и изграждането на частната детска болница. „МЗ върна документите към подателя, тъй като не бяха напълно окомплектовани. Има срокове, в които те да бъдат върнати обратно. След разглеждането на експертите от здравното ведомство, те се насочват към „Медицински надзор“, откъдето трябва да се получи становище, трябва да се получи и становище от НЗОК. Чак тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект“, разясни процедурата д-р Асен Меджидиев.

СПОДЕЛИ