Меджидиев: Липсват важни лекарства заради реекспорт и слаб контрол

До края на седмицата здравният министър обявява къде в София ще се строи Национална детска болница

182
лекарствата
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев призна, че в аптечната мрежа липсват лекарства заради реекспорт и слаб контрол. Сред тях са важни медикаменти за деца, за онкоболни хора, срещу диабет и т.н. „Сигналите за това са с давност поне 2 месеца, като проверяваме всички оплаквания“, уточни д-р Меджидиев пред бтв.

По думите му една от причините за проблема е променената формулата за проследяване на лекарствата, извършена с наредба от ексминистърката проф. Асена Сербезова. „Доскоро износът се спираше автоматично, ако наличността на съответния медикамент падне под 65% и се наблюдаваха 360 лекарства. По новата формула обаче това не е така и 280 лекарства са изтеглени от наблюдение. Искам да знам защо“, посочи Меджидиев и добави: „Боли ме сърцето, казвам ви го директно. Липсващите медикаменти просто се реекспортират. До последния ден ще се боря контролът да се осъществява реално.“ Здравният министър се ядоса, че се налага пациенти да пътуват до Одрин или Промахон, за да се снабдяват с жизненоважни медикаменти. „Проверявам защо това се е случило, тъй като аз нямам лоби, освен ако не броим УНГ отделението ми в Пирогов“, заяви още д-р Меджидиев, намеквайки за обвързаността на проф. Сербезова с фармацевтичния сектор.

Служебният здравен министър обяви още, че Национална детска болница ще има и още до края на идващата седмица той ще разкрие подробности за избрания терен в София и цялостния проект. „В сряда правителството трябва да вземе решение по въпроса. В момента се подготвя инвестиционния проект, като сградата ще е напълно нова, а не ремонтирана стара, нито пригодена такава“, уточни д-р Меджидиев. Той допълни, че в новата сграда ще има модерно спешно отделение, хирургиите ще са на световно ниво, ще се построи и хотел за родители, в отделна сграда ще се помещава рехабилитационен център, ще има надземен и подземен паркинг. „Работим с премиера и министъра на регионалното развитие по тази тема“, посочи здравният министър.

Относно заплатите на медиците д-р Меджидиев за пореден път подчерта, че предишното правителство е дало празни обещания, за които не е бил осигурен финансов ресурс. „В момента БЛС и НЗОК преговарят по новия рамков договор, в който ще бъде заложено още едно повишение на клиничните пътеки, така че болниците да могат да увеличат възнагражденията“, обясни той.

СПОДЕЛИ