Д-р Маджаров: По-малко хоспитализации, за да има качествено лечение и повече пари

Икономисти дават остойностяването на труда на медиците до 2-3 седмици, БЛС против дистанционното изписване на рецепти

158
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Постепенно трябва да намалим наполовина хоспитализациите и от 2,2 милиона да са малко над 1 милион, заяви пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му само така на пациентите ще бъде осигурено качествено лечение, а няма да бъдат изписвани веднага щом изтече клиничната пътека, без оглед на състоянието им. Това ще осигури и повече ресурс за болниците, които ще могат да предложат адекватни условия и терапия, както и заплати за медиците. „Виждаме обаче, че от НЗОК отново обещават увеличение на средствата за здравеопазване, но само ако болниците си „намерят” 2,2 млн. пациенти през 2023 г., което е невъзможно“, подчерта д-р Маджаров. Той обяви данни, според които до края на септември тази година пациентите, преминали през лечебните заведения, са 1,4 милиона. „До края на годината могат да станат най-много 1,8 млн. Ние от БЛС предлагаме да се намалява броят на предвижданите хоспитализации постепенно, докато стигнем нормата, която би била адекватна за нашата държава“, каза още д-р Маджаров.

Той подчерта, че няма риск за системата, ако се работи със същия бюджет като тази година предвид заявката на служебното правителство, че няма да внесе проекти за бюджетите на държавата ДОО и НЗОК за догодина. „Ще работим три месеца с парите от бюджета за тази година и след това ще приемат нов бюджет, в който, ако са разумни и се съгласят с нас, ще можем да върнем със задна дата новите цени, които предстои да договорим“, обясни председателят на БЛС.

„Като вземем 150-те милиона лева икономии и резерва на касата, имаме възможност да вдигнем цените на пътеките с общо 500 млн. лв., които ще бъдат получени от болниците, които работят добре. На нас ни разказват обаче друга приказка – на НЗОК й трябват много пари, които да бъдат разпределени по всички болници, те да не могат да ги заработят, защото нямат пациенти и касата удобно да каже, че плаща само за дейност. Това е“, каза д-р Маджаров. В отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите за увеличаване на цените на клиничните пътеки той отговори: „Доникъде“. По думите му предстои нова среща между представители на съсловната организация, финансови експерти и представители на НЗОК, на която ще се обсъди с колко процента може да се вдигнат цените на клиничните пътеки, но от БЛС искат на нея да присъства и председателят на Надзорния съвет на касата и зам.-здравен министър д-р Александър Златанов, тъй като иначе преговорите били „меланхолични, с известна доза на имитация“.

Другата новина, която обяви д-р Маджаров е, че до две седмици БЛС очаква резултат от поръчана от тях разработка и обосновка за остойностяването на лекарския труд. Работата се извършва от икономисти от УНСС, които ясно са разписали, че заплащането на лекарите и на медицинските сестри трябва да включва компоненти като квалификация, подобряване на квалификацията, резултати от лечение. „Ще представим анализа и обосновката в работната група, която създаде министър Меджидиев, и тогава няма да си говорим просто за повишаване на цените на клиничните пътеки, а защо искаме да ги повишим, както и че ако в някои региони оставим болниците да получават приходите си само от клинични пътеки, те ще загинат“, подчерта д-р Иван Маджаров.

Според него, по отношение на извънболничната помощ, не е възможно с тези средства да се говори за увеличаване на профилактиката и скрининговите програми. Шефът на лекарския съюз обаче беше категоричен, че е против идеята на джипитата да могат да изписват лекарства на карантинирани или трудно подвижни пациенти и от разстояние. „Аз тук виждам първа стъпка към отваряне на вратата да се изписва терапия, без да се посещава лекар. Д-р Маджаров заяви още, че БЛС има и контрапредложение на предложението да се отпуска 6 лв. за изпълнена рецепта от фармацевтите – да се отпускат по 6 лв. и за изписване на рецептата.

СПОДЕЛИ