Нов подвариант на Омикрон ще ни разболява през зимата

Няма данни, че BQ.1 и подлинията му BQ.1.1 водят до тежко протичане, но избягват имунитета, заявиха от ЕСDС

348
Омикрон

Нов подвариант на Омикрон, известен на учените като BQ.1, избягва имунния отговор, съобщава Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC). С най-много отчетени проби към момента са Франция (19%), Белгия (9%), Ирландия (7%), Холандия (6%) и Италия (5%). У нас към момента новият подвариянт не е засечен, но и в НЦЗПБ се секвенират много малко проби. Прогнозите на специалистите са, че щамовете BQ1 и неговата подлиния BQ1.1 ще доминират на континента до средата на ноември и началото на декември.

Според епидемиолозите това ще предизвика увеличаване на случаите на коронавирус. Предварителни лабораторни изследвания в Азия показват че BQ.1 значително избягва имунния отговор, но до момента няма данни за по-тежко протичане от останалите Омикрон варианти. „Държавите трябва да останат бдителни за сигнали за поява и разпространение на BQ.1 и да поддържат тестването. Наблюдението е особено необходимо при хора на възраст 65 и повече години. Индикатори за тежест като хоспитализации, приемане и заетост на отделения за интензивно лечение, както и смъртни случаи също трябва да бъдат наблюдавани“, предупреди директорът на центъра Андреа Амон.

От ECDC подчертават, че бустерната доза адаптирана ваксина има добра ефективност и остава приоритет. Ваксинацията е особено препоръчителна при възрастните над 60 години, лицата с отслабен имунитет, хората със съпътстващи заболявания и бременните жени.

СПОДЕЛИ