Проф. Иво Петров е „Лекар на годината“

Вие притежавате най-важните човешки ценности, защото без вас няма как да се развива всяка друга обществена сфера, обърна се президентът Румен Радев към медиците

151
Иво Петров
Проф. Иво Петров бе избран за лекар на 2022 г.

Инвазивният кардиолог проф. Иво Петров спечели званието „Лекар на годината“. Той получи наградата лично от президента Румен Радев. Сред другите почетни гости на церемонията на връх празника на българските лекари бяха още омбудсманът проф. Диана Ковачева и служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Проф. Петров благодари на гилдията и на своите учители за високото отличие. Лекарят на 2022 година подчерта, че медиците и държавата могат много повече, а обществото има дълг към своите лечители. “Символът на нашата професия е помощ, а на нашето общество трябва да е взаимопомощ“, каза проф. Петров.

Той е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Има три специалности – вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология. Той е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт. През 2018 г. извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза.

Проф. Иво Петров е съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, почетен член на Американския колеж по кардиология и на Европейското кардиологично дружество.

Специалната награда беше връчена на спасителите на децата от катастрофата на сръбски автобус на АМ „Тракия“ – д-р Антон Елкин от болница „Тракия“ и д-р Христо Стефанов, който от 10 години живее в Норвегия.

Десетки номинации на заслужили лекари бяха изпратени до Български лекарски съюз по време на процедурата по номиниране, която приключи на 30 септември, а комисия, включваща представители на ръководството на БЛС, разгледа предложенията и избра победителите. С най-голяма тежест при класирането на победителите бяха номинациите подадените от Регионалните лекарски колегии. След тях като тежест се нареждат: дружествата по специалност, лечебните заведения, отделенията и т.н.

Тази година ръководството на БЛС реши да прегърне една от най-благородните каузи у нас – „Българската Коледа“ и призова всички гости и участници в церемонията да се включат в благотворителната инициатива.
Иво Петров
Проф. Иво Петров получи приза лично от държавния глава Румен Радев
“Днес съм тук, воден от дълбокото си преклонение пред всички вас. Вие, лекарите, сте посветили живота си на най-сложната сфера. Вие притежавате най-важните човешки ценности, защото без вас няма как да се развива всяка друга обществена сфера“. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на наградата “Лекар на годината” за 2022 г. “COVID пандемията ни постави в ситуация да преосмислим своето здраве и отношение към нас самите”, заяви още Радев и уточни, че трябва да се действа повече по „Плана за възстановяване и устойчивост“, тъй като имаме кратко време за реализацията му. “Трябва да имаме ясни принципи, които да работят в полза на гражданите, да имаме нова апаратура, такава бързина, чрез която Бързата помощ да достига до всеки човек. Трябва да се развие нова система за профилактика, диагностика и превенция, за да не се прибягва до нуждата от редица посещения в болниците”, допълни още президентът.
Иво Петров
Здравният министър д-р Асен Меджидиев с отличените лекари
Двама хирурзи от ВМА пък бяха отличени в категориите „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ и „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“. Това са съответно доц. Ивелин Такоров и полк. проф. Даниел Костов. Доц. Такоров е началник на Първа клиника по коремна хирургия към ВМА-София. Той е сред пионерите на лапароскопската чернодробно-панкреатична хирургия в България. Към специалните умения в професионалната му визитка фигурират всички области на коремната хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, интраоперативна ехография, високо обемна лапароскопска хирургия и чернодробна трансплантация. Специализирал е в Канада, Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния. Полк. Костов е началник на Катедра и Клиника по хирургия към ВМА-Варна, като интересите му са в областта на жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия, както и в лапароскопската. Специализирал е в Италия, Испания, Германия, Румъния.
Иво Петров
Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски с доц. Ивелин Такоров
„Тези награди са поредно признание за ВМА, която се утвърди като лидер в здравеопазването – не само заради иновативните техники за диагностика и лечение, но най-вече заради специалистите, които ги внедряват. Водена от стремежа си за непрестанно усъвършенстване и утвърждаването й като високотехнологична болница, със знаещи и добре подготвени кадри, Академията създаде редица школи, които са с национално значение и международно признание, а една от тези школи е именно в областта на хирургията“, коментира началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.
Иво Петров
Д-р Калоян Чилингиров от УНГ клиниката на „Пирогов“ и д-р Мартин Мартинов от клиниката по изгаряния на спешния институт
Наградите в категорията „Ти си нашето бъдеще“ отидоха при 7 млади лекари: д-р Петя Баликова, д-р Божидар Христов, д-р Калоян Чилингиров, д-р Мартин Мартинов, д-р Славяна Ушева, д-р Преслав Петков и д-р Мариела Василева-Славeва.
СПОДЕЛИ