Лекарство срещу пристрастяване помага при дълъг COVID

Налтрексон може да възстанови поражения от заболяването, а не маскира симптоми като умора, болка и мозъчна мъгла

163
COVID

Ниски дози от лекарството налтрексон, използвано при пристрастяване към алкохол и опиоиди, дава обещаващи резултати срещу симптоми на дългия COVID, като умора, нарушено внимание и съсредоточаване, припадъци, главолобие и други болки, съобщават Ройтерс и БТА.

Лекарството е използвано с известен успех за лечение на подобен комплексен постинфекциозен синдром, характеризиращ се с когнитивен дефицит и непреодолима умора, наречен миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора (ME/CFS).

Въз основа на употребата му при ME/CFS и няколко дългогодишни пилотни проучвания за COVID, сега се провеждат поне четири клинични изследвания за тестване на налтрексон при стотици пациенти с продължителен COVID, според прегледа на Ройтерс на Clinicaltrials.gov и интервюта с 12 изследователи на ME/CFS и дълъг COVID.

Налтрексонът също така е в краткия списък на леченията, които ще бъдат тествани в инициативата RECOVER на Националните здравни институти в САЩ на стойност 1 милиард долара. Тя цели да разкрие основните причини и да намери лечения за продължителния COVID.

За разлика от леченията, насочени към преодоляване на конкретни симптоми, причинени от увреждане на органите, като например белите дробове, ниските дози налтрексон може да променят някои от основните патологии, които са причина за симптомите, казват специалистите.

Налтрексонът има противовъзпалителни свойства и се използва в ниски дози от години за лечение на състояния като фибромиалгия, болест на Крон и множествена склероза, казва д-р Джаред Йънгър, директор на Центъра за невровъзпаления, болка и умора в Университета на Алабама в Бирмингам.

При 50 милиграма – 10 пъти повече от ниската доза – налтрексонът е одобрен за лечение на опиоидна и алкохолна зависимост. Няколко генерични производители продават таблетки от 50 мг, но ниската доза налтрексон може да бъде закупена в аптеки, които приготвят лекарства по рецепта.

Все пак е малко вероятно лекарството да помогне на всички пациенти с дълъг COVID. Това е съвкупност от около 200 симптома, вариращи от болка и сърцебиене до безсъние и когнитивни нарушения. Проучване с 218 пациенти с ME/CFS установи, че 74 % от тях са имали подобрения в съня, намаляване на болката и неврологичните смущения.

„Това не е панацея“, казва Хайме Селцер, преподавател в Станфордския университет. „Тези хора не са били излекувани, но им е помогнало.“

Д-р Джак Ламбърт, експерт по инфекциозни болести в Университета на Дъблин, е използвал налтрексон за лечение на болка и умора, свързани с хронична лаймска болест. По време на пандемията той е препоръчал налтрексон на колегите си, лекуващи пациенти с продължителни симптоми след COVID. Лекарството подействало толкова добре, че той провел пилотно проучване сред 38 пациенти с продължителен COVID. Те съобщили за подобрения в енергията, болката, концентрацията, безсънието и цялостното възстановяване от COVID-19 след два месеца. Резултатите са публикувани през юли. Ламбърт планира по-голямо проучване, за да потвърди тези резултатите. Според него налтрексон може да възстанови поражения от заболяването, а не маскира симптоми.

СПОДЕЛИ