Д-р Меджидиев към лекарите: Вие сте богатството на тази държава

Като един от вас знам колко обещания чухте досега и колко от тях останаха нереализирани, но нашият екип ще остойности медицинския труд, заяви служебният здравен министър

162
НРД
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

„Това е нашият професионален празник, който близо три десетилетия отбелязваме на 19 октомври. Дължим го на Българския лекарски съюз, който в края на миналия век избра за покровител на медиците Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна църква почита на същата дата“, заявява в приветствието си към празника на българските лекарите служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

„Като един от вас знам колко красиви думи и обещания чухте на този ден през всичките тези години. Знам и колко обезверени оставахте всеки път, когато повечето от тях не бяха реализирани. Вместо това, правопропорционално на неизпълнението им, критиките и неоправданата агресия, насочени към българските лекари, продължават да нарастват и днес. Затова, още в първите си дни като служебен министър, поех пред вас ангажимента да работя за издигането на авторитета на лекарското съсловие. Както и друг път съм казвал, вие сте богатството на тази държава. Много от вас, със своята ерудиция и високи професионални постижения, прославят България далеч извън пределите й и са неизменна част от световния научен елит. Задача на всички, които работим в сферата на здравеопазването, е да задържим този огромен експертен потенциал в нашата страна“, подчертава д-р Меджидиев.

„Заедно с екипа ми си дадохме сметка, че единственият начин, по който можем да го постигнем, е трудът ви да бъде остойностен според заслуженото. Очаквам това да се случи скоро. Вярвам, че така ще върнем вярата ви в системата и ще ви мотивираме да разгърнете възможностите си тук. Оптимист съм, че това ще утвърди и респекта към нашата професия, която изисква изключителна всеотдайност, самодисциплина и себеотрицание. За никого от нас не е тайна, че шестте години в университета са само началото. Добрият лекар се учи цял живот! Нека си припомним защо избрахме този път и да концентрираме усилията си в тази посока – да работим в името на здравето и спасения човешки живот. Благодаря на тези от вас, които останаха верни на тази кауза, въпреки ежедневните трудности и предизвикателства. Сигурен съм, че ще продължим да ги преодоляваме заедно, осигурявайки на българските граждани качествени и навременни медицински грижи, каквито по право им се полагат“, допълва още здравният министър.

СПОДЕЛИ