Здравният министър поиска повече правомощия за БЛС за лекарските грешки

Нашите лекари са нашите спасители, а немалко грешки се дължат на лоша законова уредба, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

лекарските грешки
Балканска лекарска лига ще бъде учредена през март 2023 г, обяви министър Асен Меджидиев

Повече правомощия за БЛС относно лекарските грешки поиска служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на форум „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“, който се провежда в Сандански. Той обясни, че етичната комисия трябва да може да контролира, регулира и наказва доказаните грешки, а приемането на добрите медицински правила ще предпази както пациентите, така и медиците от допускането на такива грешки. „Не може обаче всяко неблагополучие при лечението да се определя като лекарска грешка“, категоричен е д-р Меджидиев.

Министърът разкритикува предшественичката си проф. Асена Сербезова и финансовия министър в кабинета „Петков“ Асен Василев, че не са пожелали да увеличат заплатите на медиците и да осигурят средства за това, а само са си направили ПР акция. Д-р Меджидиев напомни, че служебното правителство е отделило 10 млн. лева за бонуси до края на годината за спешните медици, а МЗ е намерило начин да подкрепи и работещите в РЗИ.

Конференцията, организирана от Столичната лекарска колегия и събрала за първи път на едно място целия елит на българското здравеопазване, откри вицепрезидентът Илияна Йотова. „Нашите лекари са нашите спасители, а когато някой застава срещу лекарите, много често зад това прозират лобистки интереси“, заяви Йотова. Тя призова медиците за повече търпение и отправи критики към политиците: „Качеството на медицината зависи и от политическите решения, а немалко грешки се дължат именно на лошата законова уредба, като например статута на болниците“, посочи вицепрезидентът.

По думите й в България не се води статистика на лекарските грешки, няма и регистър, което е проблем. „Като хора и като общност напоследък често казваме, че лекарската грешка  е нещо индивидуално, нещо срамно, без да се замислим за съответните причини. Трябва все повече да се правят такива срещи, за да бъдат лекарските грешки отличими и аз съм впечталена, че този път темата не е повдигната от пациентски организации, а точно от СЛК“, добави Илияна Йотова. Министър Меджидиев пък допълни, че именно работа на БЛС е да направи и да поддържа регистър на лекарските грешки.

„Не е разписана втората част правила за добра медицинска практика и това е причината за феномена в България „лекарска грешка“, с който се бележат всички неблагополучни резултати в медицината“, призна председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. А здравният министър поиска освен приемането на тези правила и нова форма на информирано съгласие, в което лекарят подробно да запознае пациента с всички аспекти на предстоящото лечение или операция и да му даде време на разбере какво предстои и да избере кой да проведе терапията.

СПОДЕЛИ