Министър Меджидиев обеща нова система за заплащане на медиците

Те пък искат базова заплата плюс ДМС, по-малко болници, но високотехнологични, ДСГ, нова Здравна карта и да се запази НЗОК

272
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването, Снимка: 24 часа

Нов модел на заплащане на лекари и медицински сестри обеща служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на финалната церемония на 12-ото издание на лигата „Лекарите, на които вярваме“, организирана от в. „24 часа“. „Работи се по остойностяването на лекарския и сестринския труд, това е най-революционното нещо, защото такава наредба променя на всички нива здравеопазването“, обясни д-р Меджидиев.

И се обърна към колегите си с думите: „Вие сте богатството на тази държава. Без нас, без лекарите тази държава няма да изглежда по същия начин. Ще се боря за издигането на лекарското съсловие на заслуженото му място“. По думите му в България има предостатъчно добри лекари, но не ги уважаваме достатъчно. „Този мандат, който изпълнявам, е кратък и с ограничени възможности от законодателна гледна точка. Но поне се старая дребни неща от ежедневието, които съм видял сам като неуместно направени, да ги променя“, добави още служебният министър.

Според него електронното здравеопазване е прекрасно, но е правено от хора, които са далеч от клиничната практика и така в момента лекарите са затруднени от воденето на документацията. „По повод електронната рецепта видяхте, че предлагам да съществуват едновременно с хартиената. Ако хартиената отпадне това би било затруднение и за пациентите. В аптеката всяка хартиена рецепта става електронна, обясни министърът и призова да не се приемат лобистки текстове, които разтоварват фармацевти.

„24 часа“ постави 10 теми с конкретни въпроси на всички членове на лигата „Лекарите, на които вярваме“, на министрите на здравеопазването след 1989 г., на ректорите на медицинските университети в България и на директорите на големите болници. Отговорите на 510 участници в анкетата са обобщени, като 95% искат по-малко болници, но високотехнологични. Те смятат, че трябва да се коригира Националната здравна карта, в областните и големите градове да има държавнни болници, а в малките градове да има медицински центрове вместо болници. На въпрос „Как да се финансират болниците?“ – 90% искат диагностичносвързани групи.

75% от лекарите са отговорили да се запази НЗОК на въпроса: Да се промени ли генерално философията на системата – от здравноосигурителна каса към конкуриращи се осигурителни каси?

Анкетираните лекари са предложили и правила за работата на личните лекари. Сред тях са дигитализация на системата, без ограничения за направленията, по-малко документация, повече финансиране за профилактика и скрининг, санкции при непровеждането на профилактика.

80% от лекарите в лигата смятат, че трябва да получават базова заплата с диференцирано допълнително материално стимулиране за принос. Половината от медиците искат базисна минимална заплата за цялата страна.

СПОДЕЛИ