УМБАЛ „Св. Георги“ строи 7-етажна сграда за педиатрия и онкология

Най-голямата болница у нас изгражда и нов паркинг с 600 места и хеликоптерна площадка

130

Нова 7-етажна сграда се предвижда да бъде изградена в базата на пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“, съобщи директорът на най-голямата болница у нас проф. Карен Джамбазов пред „Фокус“. В нея ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от областта на педиатрията и онкологията, които към момента се намират в незадоволителен сграден фонд на разстояние от основната база на лечебното заведение. Припомняме, средствата за строителството на новата сграда бяха отпуснати преди дни от правителството, като за целта са предвидени 25 млн. лв.

Понастоящем Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Св. Георги“ се помещава в две свързани сгради с обща стълбищна клетка, намиращи се в База 1, на бул. Васил Априлов №15а. По-старата сграда е строена през 1936 г., а другата – през 1981 г. Общата площ на сградния фонд на клиниката възлиза на 5500 кв.м. „Този сграден фонд на клиниката не може да осигури нормални условия за работа на персонала и не отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми, на медицинските стандарти и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд“, обяснява проф. Джамбазов. По думите му най-големи проблеми създават старите инсталации и това, че стаите не разполагат със самостоятелни санитарни възли.

„Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия за нейната работа и за болничния престой на нейния пациентски поток е от изключително значение за населението от Южна Централна България. Тя е единствена по рода си за този регион на страната. В нея се лекуват всички остри състояния и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи в областта на педиатрията. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година – около 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други заболявания“, посочва директорът на „Св. Георги“.

От думите му става ясно, че договор за строителството на клиниката се очаква да бъде сключен в срок между 5 и 8 месеца, а заложеният срок за строителство след тази дата пък е две години.

Ръководството на лечебното заведение планира също така пребазиране на Отделението по диализно лечение и Отделението по нефрология от по-старата база на болницата. „Необходимо е и разширяване на паркинга на болницата, като сме планирали изграждането на многоетажен паркинг на територията на База II, с 603 паркоместа, от които 61 места да бъдат предназначени за хора с увреждания“, уточнява проф. Джамбазов. И добавя, че проектът включва към паркинга да бъде изградена хеликоптерна площадка с коридор към спешното отделение.

„Работим също така и върху изграждането на фотоволтаични централи върху четири сгради на болницата“, казва още проф. Джамбазов. По думите му, предвижданата мощност на фотоволтаичните централи ще е достатъчна за обезпечаването на голяма част от енергийните нужди на болницата.

СПОДЕЛИ