Пиян преби медсестра в Перник

Сестрата е намерена повалена на пода, била е ритана и удряна от 32-годишния мъж, чиято порезна рана е шила, в момента е с комоцио и на системи

268
Перник

Медицинска сестра от болницата в Перник е била нападната от пациент, докато се опитва да зашие раните му, предаде Нова телевизия. Инцидентът е от понеделник, а пострадалата е приета в Неврологично отделение, където ще остане за лечение няколко дни.

Д-р Иво Велев, който е колега на сестрата, обясни, че пациент в нетрезво състояние с порезна рана на ръката е влязъл в кабинета, за да потърси медицинска помощ. „В един момент колегите, които са били вън, чуват писъци. Сестрата е намерена повалена на пода, ритана и удряна, което е абсолютно недопустимо”, разказва д-р Велев. По думите му, новината в случая е не че има агресия, а че агресията зачестява.

„Има данни за комоцио и тя е приета при нас в Неврологично отделение, за да бъде под наблюдение и на системи. Състоянието й не е безобидно“, обясни д-р Даниела Стойчева, която е началник на отделението и е била на работа по време на инцидента. По думите й сестрата е изключително огорчена, а в тези условия е много трудно да се работи. „Вместо да получат признание, тези хора получават юмруци и ритници. А те са изключително отговорни, аз работя с тях и ги познавам”, каза още д-р Стойчева.

Говорителят на ОД на МВР – Перник Венцислав Алексов коментира, че на място веднага са пристигнали екипи на полицията. По първоначални данни агресивният пациент е употребил алкохол. Причината за агресията тепърва ще се изяснява. 32-годишният мъж е задържан за 24 часа.

„Подобно поведение е грозно, недостойно и крайно оскърбително. Агресията над медици е сред причините за острата кадрова криза в сектора, а при специалистите по здравни грижи тя е най-осезаема. Абсолютно недопустимо е докато медицинско лице се опитва да изпълни дълга си срещу него да бъде проявявана агресия“, заявиха от БЛС. Припомняме, само преди два дни съсловната организация стартира обучения сред медиците за справяне с агресивни пациенти или техни близки.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също остро осъди нападението над колежката си. „Призоваваме за адекватни защитни мерки за медицинските специалисти от спешните приемни отделения, центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Надяваме се сестрата да успее да се възстанови физически и психически, да надмогне преживяната болка и обида. Но дали няма да бъде поредният медицински специалист, който ще напусне здравната система, защото е наказан, че помага и спасява?“, коментират от БАПЗГ.

По-късно през деня стана ясно, че прокуратурата в Перник е привлякла като обвиняем 32-годишния побойник. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа, като предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият е осъждан, уточняват от прокуратурата.

СПОДЕЛИ