Д-р Меджидиев: Всички мерки са препоръчителни, няма забрани

Служебният здравен министър поиска бързи производства срещу агресивни пациенти и сериозни законодателни промени за защита на медиците

204
мерки
Здравният министър д-р Асен Меджидиев откри модернизираното спешно приемно отделение на МБАЛ-Добрич

Не са въведени никакви забрани, действащите мерки срещу COVID, включително и в изборния ден, са с препоръчителен характер. Основните насоки, дадени от Министерството на здравеопазването, са за проветряване, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. Това коментира служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на откриването на обновеното Спешно приемно отделение на МБАЛ-Добрич. По отношение гласуването на лицата, поставени под карантина и изолация, министърът беше категоричен, че решението за това е на ЦИК, а отговорност на МЗ са единствено заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки.

„Що се отнася до образователната система – училища няма да бъдат затваряни, всички противоепидемични мерки в училищата и детските заведения също са препоръчителни и въвеждането им е решение на съответния директор“, допълни д-р Меджидиев. Той отново подчерта, че здравната система е подготвена за евентуална по-тежка COVID вълна.

„Спешното отделение на болницата в Добрич е от стратегическо значение за региона. Годишно през него преминават над 31 000 пациенти, което го прави изключително натоварено, а отговорността на медицинските екипи е много висока. В тази връзка пожелавам на колегите от отделението да имат все по-малко пациенти и да работят така, че гражданите, на които се налага да потърсят медицинска помощ тук, да бъдат максимално удовлетворени“, посочи още министърът. Ремонтът и преустройството на спешното отделение са реализирани по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ – по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ. В изпълнение на проекта следва да бъдат обновени центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали, спешните отделения в държавните болници, както и шест изнесен екипа в общините. Общият бюджет на проекта е над 163 млн. лв., а крайният срок за изпълнението му е 23 декември 2023 г.

„Трябва да има бързи производства и сериозни законодателни промени, за да защитим персонала си“, поиска служебният министър на здравеопазването във връзка с поредния случай на агресия на пациент над медик. Припомняме, в Перник пиян мъж преби сестра, която е с комоцио и на системи. 

СПОДЕЛИ