Здравният министър уволни шефа на болница „Чирков“

Проф. Николай Димитров е отстранен заради нарушения, опасност от нанасяне на вреди на лечебното заведение и неговите пациенти, а до приключването на конкурса за избор на нов директор длъжността ще бъде поета от проф. Валентин Говедарски

234

Поради влошената работна атмосфера в столичната болница „Чирков” и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, включително създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев освободи временно изпълняващия длъжността директор проф. Николай Димитров.

Припомняме, проф. Димитров беше назначен от бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова на мястото на проф. Генчо Начев, на 18 юли 2022 г. до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Конкурсът беше обявен на 2 септември 2022 г. като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември 2022 г.

„До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка на 22.08.2022 г. от Столичната регионална здравна инспекция и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение. Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок“, аргументират се от МЗ.

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в МЗ са постъпили и серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”. Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

„Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в т.ч. създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите“, категоричен е д-р Меджидиев.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болница „Проф. д-р Александър Чирков“ (бивша „Света Екатерина“).

Предстои и провеждането на самия конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на директорите на лечебното заведение, като същият е насочен към всички кандидати, отговарящи на поставените от Закона за публичните предприятия изисквания.

СПОДЕЛИ