ГЕРБ обещава 8400 лева заплата за лекарите, ПП ще намалява доплащането

ДБ ще прави фонд "Обществено здраве", ИТН ще променя денталната помощ, БСП залага на безплатни лекарства за децата, а "Възраждане" ще строи държавни аптеки

230
ГЕРБ
8400 лева заплата за лекарите обещават от ГЕРБ в предизборната си програма. Това е равно на три средни брутни заплати за страната, чийто размер в края на мандата, ако партията управлява, ще достигне 1400 евро. Сестрите ще получават две такива заплати или 5600 лева, а санитарите ще вземат 2800 лева. Три възнаграждения – от държавата, общината и лечебното заведение – са предвидени са младите лекари, които пожелаят да работят в отдалечени и труднодостъпни райони и в малките населени места.
Основен акцент в представената от проф. Костадин Ангелов програма на ГЕРБ-СДС е детското здравеопазване, като от партията залагат на изграждането на 4 многопрофилни детски болници – Национална в София и по една в Пловдив, Бургас и Варна. Заложено е още децата до 14 години да имат право на безплатни лекарства, когато са им изписани от личния лекар. „Предвиждаме скрининг за вродените малформации и аномалии на централната нервна система, за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания, както и създаване на Национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг и център за протонна терапия“, обясни проф. Ангелов.
Според ГЕРБ здравната вноска трябва да бъде запазена на 8%, но да бъде разширен основният пакет от медицински услуги. От партията обещават безплатни зъбни протези за хората над 65-годишна възраст и по-висок процент реимбурсация на лекарствата, покривани от НЗОК. Това означава, че хората ще доплащат по-малко в аптеките, като мнението на експертите от ГЕРБ е, че рецептите трябва да са както в електронен вид, така и на хартиен носител. Припомняме, скорошно изследване на „Тренд“ показа, че всеки пети българин спира терапията си, защото няма пари за лекарства, а 58% искат паралелно използване на хартиена и е-рецепта.
По отношение на профилактиката при възрастните се предвижда скрининг на основни онкологични заболявания – рак на дебелото черво, на стомаха, на белия дроб, на гърдата и на простатата, а мобилни екипи и мобилни поликлиники ще оказват качествена помощ на хората от малките населени места.

От „Продължаваме промяната“ пък обещават

намаляване на преките плащания от страна на пациентите, продължаване на електронизацията на сектора и приоритетно развитие на детското здравеопазване. ПП ще бори кадровата криза чрез осигуряване на възможности за кариерно развитие на сестрите, частна практика и справедливо възнаграждение на база извършени дейности и постигнати качествени резултати. Партията настоява на старата си идея за намаляване на разликата в заплащането между минимална и максимална заплата в едно лечебно заведение до 10 пъти, както и забрана за заемане на две позиции например в болница и университет.

В програмата на ПП е записано още нулева корупция в здравеопазването, активен контрол и прекратяване на порочните практики в сектора и ясни финансови показатели за управлението на лечебните заведения. Кирил Петков и Асен Василев обещават линейки и хеликоптери да стигат бързо до пациентите, а нуждаещите се от прием в болница да бъдат хоспитализирани максимум до 60 минути.

По отношение на профилактиката от партията залагат на скрининг, лечение на масови заболявания, въвеждане на качествени и достъпни програми за превенция и ранна диагностика.

БСП залага на безплатни лекарства за децата

и диференцирано ДДС за медикаментите и медицинските изделия. Социалистите са за повече регулации в сектора и обещават за осигурените гарантиран безплатен достъп до здравеопазване, а за социално слабите – държавно гарантиран минимален пакет услуги. БСП отново предлага отпадане на търговския статут на болниците, като е против демонополизация на НЗОК. В програмата на партията се предвижда още въвеждане на персонално медицинско досие и остойностяване на медицинските услуги и труда на лекарите и сестрите.

От „Демократична България“ поставят акцент

върху профилактиката, както и върху лечение, което е базирано на международно приети и утвърдени стандарти. Според ДБ трябва да се разширят възможностите за достъп до първична и специализирана извънболнична помощ, вместо да се набляга на скъпоструващото и често излишно болнично лечение.

“Пари срещу резултати, а не срещу бройки!”, е друго мото на ДБ. Здравните експерти на партията обещават достъп до качествена медицинска грижа във всяка точка на страната и свеждане до минимум на доплащането от джоба, за което ще е необходима реорганизация на системата на финансиране на сектора.

„Демократична България“ предвижда още създаване на прозрачно финансиран фонд „Обществено здраве“ и изграждане на независим контрол. От партията обещават и да спрат кражбите в системата чрез пълна дигитализация, прозрачност и ефективно проследяване на паричните потоци. Според ДБ трябва да се въведе тристълбов модел на финансиране, в основата на който ще бъде поставен Фондът за опазване на общественото здраве, следван от основния осигурителен пакет за диагностика и лечение на социално значими заболявания и надграден от конкурентни здравно-застрахователни фондове.

„Възраждане“ искат възстановяване на училищните здравни кабинети

и обещават мрежа от напълно оборудвани болници, което ще гарантира, че от всяка точка в страната нуждаещият се ще получи адекватни грижи в рамките на „златния час“. От партията ще настояват за увеличаване на парите за превенция и профилактика, с акцент върху безплатни изследвания и масов скрининг.

От партията настояват и за звено за проверки и контрол над лекарските практики, въвеждане на лични здравноосигурителни партиди, но и минимален безплатен пакет за всички българи, който ще се финансира чрез държавния бюджет и дарения.

„Възраждане“ е за премахване на монопола на НЗОК, но и за създаване на верига държавни аптеки. От партията имат намерение да инвестират в квалификацията на медиците, както и да стимулират студентите да избират дефицитни специалности.

От „Има такъв народ“ ще реформират модела на финансиране

и ще работят за електронно здравеопазване, демонополизация на здравната каса, преустановяване на нерегламентираните плащания и корупцията в болниците. ИТН предлага създаване на звено за контрол, като органът трябва да е независим от здравното министерство.

От партията на Слави Трифонов обещават ефективно работеща доболнична помощ и общодържавна система за профилактика на социалнозначимите заболявания, като акцентират и върху HPV-ваксинацията. И ИТН са записали в програмата си авиационно звено за спешна помощ, но и смятат изцяло да променят модела на оказване на дентална помощ. Ако партията е в управлението, смята да промени и организацията на работата в болниците, както и да „ремонтира“ лекарствената политика. От ИТН са обърнали специално внимание и на комуникацията и доверието между лекарите и пациентите.

СПОДЕЛИ