Телемедицина в 4 училища в София

Министерството на здравеопазването е с желанието още в този мандат на служебния кабинет подобна техника да се разположи в областните и общинските болници, така че да бъдат подсигурени труднодостъпните райони, заяви д-р Асен Меджидиев

172
телемедицина
Днес стартира пилотният проект за телемедицина в училищата

Пилотен проект за телемедицина в четири столични училища – 55-о и 25-о, Втора английска гимназия и професионалната гимназия „Хенри Форд“, стартира днес и лекари от „Пирогов“ и „Св. Анна“ ще могат да лекуват децата онлайн. Проектът бе представен от служебните министри на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на образованието и науката проф. Сашо Пенов в 55-о СУ в София. Целта на проекта е изграждането и поддържането на комуникационна свързаност между здравни кабинети в училищата и лечебни заведения, чрез което в случай на необходимост да бъде осигурена навременна медицинска помощ.

По думите на здравния министър, чийто основен приоритет е детското здравеопазване, пилотният проект ще действа напълно безплатно в срок от 3 месеца. „След като мине този период, ще направим оценка колко ще струва да се внедри в общинските и областните болници, като финансирането ще е по Плана за възстановяване“, обясни д-р Меджидиев и добави, че до месец МЗ ще бъде готово с проекта и той ще бъде внесен в следващия парламент, за да бъдат отпуснати необходимите средства.

„Тъй като имаме недостиг на кадри и е изключително трудно да бъдат осигурени медици за училищата, тази техника ще е свързана с екипи на болниците, които поддържат 24-часова спешност. Там обичайно дежурят 50-60 специалисти от всички медицински области. Всяко училище има възможност за консултация във всеки момент и ще се знае как да се постъпва във всяка ситуация. Този проект работи в много европейски държави, даже малко сме позакъснели. Министерството на здравеопазването е с желанието още в този мандат на служебния кабинет подобна техника да се разположи в областните и общинските болници, така че да бъдат подсигурени труднодостъпните райони“, каза още д-р Меджидиев.

Здравният министър уточни, че чрез видеовръзка учител или медицинска сестра ще се свързва с дежурни от двете болници, които за минути преценяват какво е състоянието на детето – необходимо ли е спешен екип да пристигне веднага в училището, трябва ли да посети личния си лекар или родител да го закара в болницата. Освен това ще има и дистанционен център, който ще работи на принципа на мобилните групи, които са създадени за ваксинация и тестване за COVID. „Те ще осъществят и профилактични прегледи в труднодостъпните райони, като екипът може да бъде само от лекар и медицинска сестра“, каза той. Мобилните групи ще разполагат и с апаратура, така че да се правят изследвания на място на децата.

СПОДЕЛИ