58 % от българите искат паралелно използване на хартиена и е-рецепта

Българският лекар практически работи в условията на дигитализация от 1 юни, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

141
е-рецепта

58 % от българите искат паралелно използване на хартиена и е-рецепта, 21 % смятат, че хартиената трябва да бъде премахната изцяло, а всеки десети предпочита лекарствата му да се изписват само на хартиена рецепта. Това показва проучване на „Тренд“, проведено от 3 до 10 юни 2022 г., а резултатите бяха представени от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров по време на пресконференция за нуждата от едновременното използване на хартиена и електронна рецепта. Припомняме, миналата седмица от МЗ предложиха след 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват както електронно, така и на хартиен носител. Маджаров определи този ход на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев не като крачка назад, а като поправяне на грешка на предшественичката му проф. Асена Сербезова.

„Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта. А в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция е достигната почти 90 % използваемост на електронните рецепти. Това показва, че не забраната, а създаването на удобства помага за дигитализацията в здравеопазването“, коментира д-р Маджаров. Той припомни, че 90 на сто от лекарите са на мнение, че трябва да останат и двата вида рецепти. Председателят на БЛС настоя, че българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските.

е-рецепта
Снимка: БТА

„Електронната рецепта не е основният елемент на дигитализацията, тя е много малка брънка от е-здравеопазването, в сравнение с всичко останало, което трябва да знаем за пациента. Данните за инцидентно отпуснат медикамент няма да са от голямо значение след 5 години. По-важни са данните за медикаментите за хроничните заболявания, които се взимат, които вече са електронни по НЗОК“, коментира д-р Маджаров. Той цитира данни, според които към момента българските лекари са издали 20 млн. електронни рецепти, пет милиона електронни направления, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни направления за хоспитализации. „Българският лекар практически работи в условията на дигитализация от 1 юни насам, а в условията на дигитална рецепта от миналата година по това време“, добави шефът на БЛС.

От съсловната организация обаче изразиха учудването си, че електронната рецепта не е въведена по отношение на жълтите и зелени рецепти, които изисквали много по-строг контрол и проследяемост, тъй като касаят медикаменти с риск от пристрастяване. Д-р Маджаров коментира и оформилото се мнение, че с електронните рецепти, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици, като посочи, че се опасява, че ще стане точно обратното – ще засили отпускането на антибиотик без рецепта. Според резултатите от проучването 44 % от населението отговаря, че е купувало антибиотик без рецепта, а други 55 на сто са чули за свой близък, че си е купил антибиотик без рецепта.

По думите на д-р Маджаров предложението на здравните власти не включва никаква промяна в нормативната уредба за отпускането на терапия.

„20 000 лекари, които са в болничната помощ, няма да имат възможност за електронни рецепти“, алармира още д-р Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС. Според него това би намалило качеството на проведеното лечение. Той бе категоричен, че новите методи в медицината никога не са налагани със забрана, а сами са се утвърдили като успешни.

СПОДЕЛИ