ЕМА одобри бивалентните ваксини срещу Омикрон

Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с пандемия, обяви комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес

168
Омикрон

Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта Омикрон, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима.

Така наречените бивалентни ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Омикрон, съобщиха от ЕМА. От агенцията добавиха, че двете ваксини за хора на възраст над 12 години, са първите адаптирани бустерни препарати срещу COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС.

„Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Омикрон BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2“, обясниха от лекарствения регулатор.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на COVID-19 през втората половина на тази година. Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции. „Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19“, каза тя в изявление. Кириакидес добави, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, през следващите седмици, съобщи АФП.

ЕМА пък  обяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да „предизвикат силни имунни реакции“ срещу COVID-19. „В частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини“, уточниха от Европейската агенция по лекарствата.

 

 

СПОДЕЛИ