Moderna съди Pfizer/BioNTech заради COVID ваксините

От американската компания твърдят, че са копирани два типа нейна интелектуална собственост

332
Moderna

Moderna заяви, че съди Pfizer и неговия германски партньор BioNTech за нарушаване на патент при разработването на първата ваксина COVID-19, съобщи BBC.  Американската фармацевтична компания твърди, че иРНК технологията, която е разработила преди пандемията, е била копирана.

Делото, което търси неуточнени финансови щети, е заведено в Германия и американския щат Масачузетс. От Pfizer отказаха коментар с аргумента, че все още не са получили документите по делото.

В изявление на Moderna се посочва, че Pfizer/BioNTech са копирали два типа нейна интелектуална собственост. Едната включва структура на иРНК, която Moderna казва, че нейните учени са започнали да разработват през 2010 г. и са първите, които са потвърдили ефективността и безопасността ѝ в клинични изпитвания с хора през 2015 г.

Второто предполагаемо нарушение включва кодирането на шиповия протеин от външната страна на самия вирус. „Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната иРНК технология, в която сме пионери. Инвестирахме милиарди долари в създаването и патентоването ѝ през десетилетието, предшестващо пандемията от COVID-19“, каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в изявление.

СПОДЕЛИ