Хапчето срещу COVID на Pfizer не помага при млади хора

Това установи израелско проучване, данните от което обаче имат някои ограничения заради ползваната методика

190
Pfizer

Лекарството срещу COVID-19 на Pfizer „Paxlovid“ е слабо или почти неефективно при млади хора, макар да намалява опасността от хоспитализация и смърт при високорискови възрастни пациенти, установи мащабно изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Таблетките бяха представени като антивирусно лекарство, което блокира размножаването на коронавируса в организма. Производителите му препоръчваха да се приема в първите дни след заразяване. „Paxlovid“ съдържа две таблетки, чийто прием e 5 дни и е предназначен за болни от коронавирус без усложнения.

Резултатите от израелско проучване сред 109 000 пациенти подновява дискусията за решението на властите в САЩ да се прилага масово лекарството „Paxlovid“ като терапия за COVID-19 заради лесния му прием в домашни условия. Администрацията на президента Байдън похарчи над 10 милиарда щатски долара за покупката на лекарството и предоставянето му за разпространение в хиляди аптеки в САЩ. Повече от 3,9 милиона рецепти за „Paxlovid“ са били изпълнени, откакто лекарството е било разрешено, според федералните регистри.

Учените са установили, че „Paxlovid“ намалява хоспитализациите при пациенти на възраст над 65 г. с близо 75 на сто, ако приемът му започне скоро след заразяване. Тези резултати потвърждават по-ранните, довели до разрешението за употреба на препарата в САЩ, както и в други страни. Но при хора на възраст от 40 г. до 65 г. не се наблюдават ползи от приема, сочи анализът на медицински досиета.

Проучването обаче има някои ограничения заради методиката, при която са ползвани данни от големи израелски здравноосигурителни компании вместо провеждане на рандомизирано контролно изследване върху доброволци – златният стандарт в медицинските изследвания.

Резултатите отразяват и променящите се характеристики на пандемията – с голямо мнозинство от хора, които имат вече защита срещу вируса от ваксинация или прекарана инфекция. При по-младите хора това силно намалява риска от тежка инфекция и усложнения от COVID-19.

Говорител на Pfizer отказа коментар на резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“, предаде БТА.  Лекарството на компанията бе одобрено за употреба в САЩ в края на миналата година при възрастни и деца на и над 12 г., смятани за високорискови заради затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Над 42 на сто от възрастните в САЩ се смятат за затлъстели, сочат данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

СПОДЕЛИ