Мъж пипна едновременно маймунска шарка, COVID и ХИВ

36-годишен италианец се оказва тройно инфектиран след кратка почивка в Испания, където правил секс с мъже без презерватив

241
маймунска шарка

Изследователи в Италия съобщиха за първия известен случай на някой с положителен тест за маймунска шарка, COVID-19 и ХИВ едновременно. И трите инфекции са нови, уточняват лекарите.

36-годишният италианец развива температура, болки в гърлото, умора, главоболие и възпаление на областта на слабините около 9 дни след завръщането си от 5-дневно пътуване до Испания, по време на което е правил секс с мъже без презерватив. Той е дал положителна проба за коронавирус 3 дни след появата на симптомите, според доклад за случая, публикуван в Journal of Infection. Мъжът също е прекарал COVID-19 през януари, няколко седмици след като се ваксинирал.

Часове след като дал положителен тест за коронавирус, на лявата му ръка се появил обрив и мехури, които се разпространили по тялото му през следващите няколко дни, което го накарало да отиде в спешното отделение в болница в Катания, на източното крайбрежие на Сицилия. Серия от тестове се оказали положителни за маймунска шарка, COVID-19 и ХИВ, като тестът за ХИВ показал висок вирусен товар (234 000 копия/mL). По-малко от година преди това италианецът дал отрицателен тест за ХИВ, което означава, че е бил заразен наскоро.

Пациентът е изписан от болница след близо седмица и се е възстановил от COVID-19 и маймунска шарка, уточняват медиците от Катания.
СПОДЕЛИ