COVID-19 отнел живота на 120 медици

15 август е специален ден, в който почитаме нашите герои в бяло, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев, а началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски подчерта, че добрият лекар има не само умения, но и голямо сърце

604
COVID
Точно в 12.00 часа с минута мълчание и вой на сирени бе почетена паметта на загиналите по време на работа медици. На снимката: Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев и началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

COVID отне живота на 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот. Това заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски по време на отбелязването на „Деня на спасението“, когато медиците отдават почит на своите колеги, загинали докато изпълняват служебния си дълг. „Ние се отнасяме с особено преклонение към този ден. Нашата професия е изключително рискова и явно на всеки един лекар му трябват не само умения, за да е добър лекар, трябва да има и голямо сърце – да е готов да жертва живота си за другите“, посочи още ген. Мутафчийски.

„Това е специален ден, в който почитаме нашите герои в бяло“, каза и служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, който похвали колегите си и при последния случай – спасяването на пострадалите сръбски деца от обърнатия на магистрала „Тракия“ автобус.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на своите пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. Към тях се добавят и други 120 медици, загубили битката с COVID-19.

Своята почит пред Паметника на загиналите медицинските чинове отдадоха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съветникът по военната сигурност на президента на Република България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, представители на военни структури, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, представители на Столичната колегия на БЛС, НЗОК, Българския червен кръст, синдикалните организации, директори на болници и граждани.

 

СПОДЕЛИ