Вкарват заплатите на медиците в клиничните пътеки

Служебният здравен министър се закани за нови проверки в болниците, вече е изискал справка за възнагражденията на администрацията в лечебните заведения

заплатите
Без заявка за големи реформи, но с работа, която да се усети от лекарите и пациентите, служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев представи целите и екипа си

Заплатите на медиците да бъдат вкарани в клиничните пътеки, така че според труда на лекарите и сестрите да е ясно регламентирано кой какво възнаграждение ще получава, обеща служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. За целта ще бъде изготвен механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд. Припомняме, предшественичката му проф. Асена Сербезова опита да вкара минималните възнаграждения от Колективния трудов договор в НРД, но тези текстове бяха отменени от ВАС.  

„Ще бъде  създадена работна група, която ще се събере още в понеделник и в която ще влязат представители на БЛС, на БАПЗГ, на синдикатите, на Министерството на финансите и на Министерството на труда и социалната политика. Целта е в рамките на 15-20 дни да бъде изработена наредба и да се изготви проект на закон, който да бъде приет веднага щом бъде съставен новият парламент“, обясни д-р Меджидиев.

По думите му досега в клиничните пътеки е било остойностено всичко друго, но не и труда на медиците. Според министъра така най-после ще се реши проблема със заплатите, както и спекулациите с допълнителното материално стимулиране. Меджидиев обаче отказа повече конкретика по каква формула ще се изчисли колко точно струва трудът на лекарите и сестрите във всяка една отделна клинична пътека. Припомняме, опит за такова остойностяване започна бившият здравен министър д-р Петър Москов, а БЛС също работи от години по изготвянето на справедлив механизъм.

Служебният здравен министър обяви още, че с писмо до всички директори на болници е изискал справка за заплатите на служителите в администрацията на лечебните заведения, а паралелно с това ще се запознае с досегашните проверките и ще назначи нови.

„Няма да правя големи реформи, но ако тази ми цел бъде изпълнена, ще се усети от лекарите и сестрите, а и от пациентите“, посочи д-р Меджидиев. И направи още едно обещание – със задна дата да възстанови заплащането за ваксинациите. „Продължаваме и проектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, увери още служебният министър по време на официалното представяне на екипа си, който както Скенер.нюз пръв писа, е същият като на Стойчо Кацаров. 

СПОДЕЛИ