Меджидиев обеща безплатни тестове, ваксини навсякъде, бонуси за медиците и меки мерки

От тази вечер линейките в София ще тръгват от 5 места, за да стигат по-бързо до нуждаещите се пациенти, обяви здравният министър

278
бустери
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Нов пандемичен план, който ще бъде актуализиран всяка седмица, безплатни антигенни тестове в РЗИ или при джипитата, които ще се издават с е-направление, възможност за ваксиниране във всички здравни заведения, връщане на бонусите за лекарите за имунизация, а при сериозна вълна и за работа на първа линия и на този фон меки мерки, обеща служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „Идеята е да разтоварим максимално хората, а здравната системата да е подготвена“, обясни той пред бтв. Припомняме, по-рано днес Меджидиев издаде заповед, с която отменя носенето на маски навяскъде на закрито, като то остава задължително само в болници, аптеки, социални домове и градския транспорт и само до 18 август.

По думите на здравния министър в момента страната ни е в плато и очакванията са от следващата седмица случаите да започнат да намаляват, а мнението на експертите е, че при 9 % заети COVID легла за неусложнени пациенти и малко над 5 % заети интензивни легла, не се налага въвеждане на строги мерки. В отговор на въпрос за поредния случай на върната от 4 болници жена с COVID и в тежко състояние, Меджидиев обясни, че казусът е от преди той да поеме здравното ведомство и обеща повече такива проблеми да няма. За по-голяма сигурност е наредил на екипите на Спешна помощ да звънят на личния му телефон при отказ лечебно заведение да хоспитализира пациент с коронавирус.

Д-р Меджидиев обяви и че още от тази вечер линейките в София ще тръгват от 5 места, вместо само от централата на ЦСМП-София. Новите пунктове са в Люлин, Овча купел, УМБАЛ „Св. Анна“ и Пета градска, а целта е екипите по-бързо да стигат до нуждаещите се.

Служебният министър обеща през следващата седмица отново да се обсъди намаляването на карантината за болните и контактните, като уточни, че се мисли в посока пълното й отпадане за ваксинираните и намаляването й на 7 дни за заразените неваксинирани, които на седмия ден имат отрицателен антигенен тест.

„Аз не съм тук да критикувам, аз съм тук да надграждам“, така д-р Меджидиев коментира свършеното от предшественичката му проф. Асена Сербезова и добави, че няма намерение да уволнява директори на болници, които си вършат работата.

СПОДЕЛИ